Мед Атлант

Як калуська скороходка схудла на 40 кг і мріє про Олімпіаду в Токіо. ВІДЕО

Минулого року калуська скороходка Ганна Шевчук стала чемпіонкою ABAF (Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій) зі спортивної ходьби на дистанції 20 км, пройшовши шлях за 1:32.03 години.

Спортсменка виконала норматив майстра спорту України міжнародного класу. Тоді до виконання нормативу для олімпійського резерву Ганні Шевчук не вистачило всього однієї хвилини. У розмові з “Вікнами” вихованка Миколи Шевчука і Марти Ханенків зазначила, що через перерву в спорті у зв’язку з вагітністю їй було складно повернутися до спортивної ходьби, адже набрала зайвих 40 кг, з якими довелося боротися впродовж року.

Я важила 90 кг, народжуючи дитину. Так, я досить швидко набрала, бо залишила тренування і маю схильність до зайвої ваги. Далі був спорт, правильне харчування, без солодощів і смаженого. Звісно, було психологічно важко повертатися до спортивного режиму, відмовляючи собі в смаколиках. Я і зараз швидко набираю вагу, навіть перед змаганнями набрала зайвих два кілограми, бо приїхала додому і трохи зняла із себе навантаження. Хочеться щось з’їсти щось солодке, щоб набрати енергії, і це мені заважає, бо зайві кілограми — це не про здорову спортивну форму, — зізналася спортсменка.

Калушанка висловлює подяку чоловікові та свекрусі, які допомагають у вихованні дитини, що дозволяє приділити увагу спорту та тренуванням.

Ганна Шевчук готувалася до змагань на зборах у Туреччині, де перебувала з 25 січня по 8 березня. За її словами, скороходи відправляються в теплі краї тому, що взимку в зв’язку з холодною погодою в Україні немає умов для того, щоб тренуватися:

Якщо йде мова про тренування взимку на витривалість, то в нас холодно для того, щоб займатися. Окрім того, немає якісного покриття та іншої технічної частини. Це важливо для скороходів. Тому відправляємося до Туреччини, де є можливість підготуватися на всі 100.

На зборах Ганна перебувала разом зі спорсменами збірної України на чолі з головним тренером Денисом Тобіасом. Проте найбільшу фінансову підтримку спортсменка отримала від мами — Галини Шевчук та тренера Миколи Шевчука. Скороходка зауважила, що за увесь її тернистий спортивний шлях ані місто, ані область не допомогли фінансово.

Тим часом, вітамінізація і спортивне екіпірування коштує немалих грошей. Лише вартість однієї пари кросівок — понад 2000 гривень. А загалом на цьогорічний чемпіонат Ганна витратила більше 15 тис. гривень із власної кишені.

На зимовому чемпіонаті України з легкої атлетики в березні цього року калушанка не вірила у свої сили. Однак зуміла взяти себе в руки і показати гідний результат.

Я не сподівалася виграти, бо переді мною стояло інше завдання — потрапити в четвірку кращих на чемпіонаті Європи. Я довго йшла до результату, тренер мене в усьому підтримував. Спочатку мені було дуже важко і я не надіялася до п’ятого кілометру, що в мене щось вийде. Але все-таки взяла себе в руки і зрозуміла, що можу боротися на рівних і вигравати. Мені це вдалося і я задоволена своїм результатом, бо це олімпійський норматив і мій особистий рекорд. І мене відібрали на чемпіонат Європи, який відбудеться в травні, — зізнається вихованка Миколи Шевчука.

Не зважаючи на другий результат у рейтингу, автоматично на Олімпіаду в Токіо спортсменка не потрапила, адже потрібно було показати ще кращий результат. Хоча Ганна Суслик знову побила свій власний рекорд і пробігла дистанцію за 1:29:09 години. Основний відбір, який дозволить потрапити на Олімпіаду, відбудеться в липні-червні на дистанції 20 км, де потрібно ще довести свою майстерність та результативність.

Як і кожна спортсменка, Ганна Шевчук мріє про олімпійське золото. Хоча до цього часу скороходка мріяла бути чемпіонкою Європи. Однак, побивши особистий рекорд, стала більш впевненою і зрозуміла, що може не тільки в Україні здобути перше місце, але й виступати достойно за кордоном.

Читайте також: Прикарпатець встановлюватиме рекорд з відтискання на чотирьох пальцях.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...