Мед Атлант

Звідки мої предки? ТОП-10 цікавих фактів про ДНК-тести на визначення походження

Ви зацікавлені у проходженні ДНК-тесту на визначення походження?

Навіть якщо ви чули новини про знаменитостей, які дізнаються про своє походження, ця стаття дасть вам деяке уявлення про ДНК-тест.

ДНК розкриває вашу унікальну спадщину — етнічні групи та географічні регіони вашого походження. Також ви можете знайти нових родичів, про існування яких ви ніколи не знали, за допомогою спільної ДНК.

Ваше походження закодоване у вашій ДНК і дозволяє визначити з якої частини світу походять ваші предки. Ваші результати ДНК включатимуть розподіл за етнічностями та визначатимуть певні групи, від яких ви походите серед понад 2100 географічних регіонів.

«Ми шукаємо людей, чия ДНК має збіги з вашою: ваших родичів. Наша технологія збігів ДНК розкриває спільний відсоток ДНК з вашими збігами, показуючи наскільки ви споріднені. Ви можете зв’язатися зі своїми новими знайденими родичами, щоб дізнатися більше про вашу родину та спільних предків.», – зазначається на сайті однієї з компаній, яка робить цей тест.

Отже, давайте перейдемо безпосередньо до 10 цікавих фактів про ДНК на визначення походження.

1. Існують різні типи ДНК-тестів:

  • Тест Y-хромосоми (Y-ДНК)
  • Мітохондріальний ДНК-тест
  • Автосомний тест ДНК

Тест Y-хромосоми (Y-ДНК). Застосовується лише для визначення прямого батьківського походження чоловіка. Цей тест призначений лише для чоловіків.

Мітохондріальний ДНК-тест. Використовується для відстеження матрилінійної спадщини як чоловіків, так і жінок. Цей можуть проводити як чоловіки, так і жінки, на відміну від попереднього.

Автосомний тест ДНК використовується для відстеження як батьківської, так і материнської сімейної лінії. Він має можливість простежити всі ваші родинні лінії. Цей тест проводять і жінкам, і чоловікам.

2. ДНК-тести на походженням не можуть показати вам повне сімейне дерево

Тому, якщо ви планували створити повне генеалогічне дерево з тестом ДНК-предків, можливо, вам доведеться передумати. Хоча тест дасть вам інформацію про те, звідки ви походили, він не дасть вам інформації про те, де саме знаходяться ваші предки.

Результати ДНК-тестів можуть показати, як і чому ваша сім’я переїжджала з місця на місце.

Крім того, ваші результати є унікальними для вас, так що навіть брати і сестри можуть мати різні оцінки національної приналежності. Навіть однояйцеві близнюки не часто отримують однакові результати.

3. Рівень точності ДНК-тестування відрізняється в залежності від компанії

Існує кілька постачальників ДНК-тесту. Але ці компанії не дадуть вам однакового рівня точності.

Деякі з них використовуватимуть 700,000 генетичних маркерів для порівняння вашої ДНК, тоді як інші компанії використовуватимуть меншу кількість генетичних маркерів, які підкріплені науковими дослідженнями.

4. За допомогою бази ДНК ви зможете знайти родичів

Окрім того, що розповість вам про себе, тест ДНК може дати вам більше інформації про інших. Деякі компанії порівнюють вашу ДНК з усіма іншими в їх базі даних, щоб визначити, як ви співвідноситесь між собою. В базі даних ДНК можливі взаємозв’язки. Вас можуть підібрати до кого завгодно – від батьків до далекого двоюрідного брата.

Ці можливі родичі, або “збіги ДНК”, вказані у результатах тесту. Якщо ви виберете компанію з великою базою даних, існує більше шансів, що ви знайдете людей, які можуть бути з вами пов’язані.

5. Збір зразків ДНК швидкий і безболісний

На відміну від інших тестів, збір зразків ДНК відбувається швидко і безболісно. Для проведення ДНК-тесту на походженням вам потрібен зразок, який буде надіслано до дослідницької компанії. Ц процедура не тільки швидка, але і не болюча.

У наборі для тестування є паличка з тампоном, яка буде використана для відбору проби. Просто акуратно проведіть внутрішньою поверхнею щоки, використовуючи паличку для збору мазка, щоб взяти пробу та відправити у компанію для аналізу.

6. Ваша конфіденційність важлива

Перш ніж погодитися на компанію, яка буде аналізувати вашу ДНК, переконайтеся, що вони цінують конфіденційність. Хороша компанія повинна серйозно поставитися до вашої конфіденційності. Ваша ДНК є виключно вашою власністю і ніколи не повинна передаватися третім особам без вашої згоди чи прямого дозволу.

7. Важливо враховувати вартість та час обробки аналізу

Вартість та період обробки – це фактори, які варто враховувати, вибираючи компанію для тестування ДНК вашого походження. Різні компанії пропонують різну вартість та час обробки.

Деякі компанії пропонують ДНК-тести на походження всього за 100 доларів, інші дорожчі за це. У деяких компаніях час обробки аналізу може зайти 2 місяці, у інших – менше.

8. Ви можете заробити гроші з ДНК

Одна компанія пропонує зв’язати їх із дослідниками генетики. Партнери-дослідники, що беруть участь, можуть запропонувати людям від 50 до 250 доларів за проведення дослідження, яке має на меті знайти зв’язок між їх генетичною інформацією та будь-якою ознакою чи станом, який досліджують, включаючи деменцію, рак та інфекційні захворювання.

9. Ваша ДНК може одного разу допомогти спіймати злочинця

Нещодавно слідчі поліції в Каліфорнії заарештували чоловіка. Його вважають винним у десятках зґвалтувань, крадіжках та щонайменше 12 вбивствах у Каліфорнії з 1976 по 1986 рік. Підозрюваний залишив ДНК на місці вбивства 1980 року. Проаналізувавши ДНК, слідчі створили фальшивий профіль на генеалогічному веб-сайті і завантажили дані, сподіваючись, що це виявить когось із родичів вбивці. Так і сталося.

10. ДНК-тести можуть розкрити інформацію про здоров’я

Більшість людей шукає більш глибоку інформацію, наприклад, чи є у них генетичні варіанти, пов’язані із такими захворюваннями, як хвороба Альцгеймера або рак молочної залози.

Проте ДНК-тести розповідають про генетичний ризик. Генетичний ризик – це все про ймовірність.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...