Мед Атлант

На Франківщині померла зв’язкова УПА Анастасія Чупрінчук

24-го березня о 21:00 на 100-му році життя померла зв’язкова і бійчиня УПА Анастасія Чупрінчук. Про це повідомила її онука Ольга Соломійчук на сторінці у Facebook, пише Суспільне Карпати.

“Відійшла у вічність наша Бабуся Шкрібляк-Жикаляк-Чупрінчук Анастасія Миколаївна, ветеран УПА (позивний Ромашка). Вічна Пам’ять, Царство Небесне”, — написала Ольга Соломійчук.

Спогадами про зв’язкову із Суспільним поділилася керівниця благодійного фонду “Творча Криївка” Віталіна Маслова. Вона разом з українськими воїнами часто навідувалася до Ромашки.

“Коли до нас приїжджають бійці з центральної, східної, південної України, вони всі знають, що це — край УПА. Вони відвідують музеї, їм розповідають, як ішли бої у Першу та Другу світові війни, про партизанів. І, звичайно, завжди питають, чи є ветерани повстанської армії. Анастасія Чупрінчук була однією з тих, до кого ми привозили воїнів. Це завжди були дуже теплі зустрічі і неймовірні історії, — розповідає Віталіна Маслова. — Вражає її біографія і сама постать. Людина, яка вже погано бачить, недочуває, але таке враження було, що вона світиться. Завжди казала дуже прості слова, але було якесь відчуття доторку до мудрості не лише у мене, а й у бійців — особливо дівчат, які воювали”.

Зв’язкова УПА Анастасія Чупрінчук народилася у селі Рівня, що на Верховинщині. Першим чоловіком Анастасії Чупрінчук був Петро – вчитель вечірньої школи. Теж воював у підпіллі. В УПА Анастасія пішла за ним. Пізніше її забрали в Сибір. На засланні жінка п’ять років працювала на лісоповалі. Коли повернулася додому, то ще п’ять років переховувалася в людей. Потайки приходила до дітей. Після заслання Анастасія вдруге вийшла заміж. З чоловіком прожили разом 50 років та народили ще двох дітей. Всього в Анастасії було 55 внуків, правнуків і праправнуків.
Читайте також: Героїні УПА з Верховинщини виповнилося 99 років. ФОТО.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...