Мед Атлант

Прикарпатці зрізали дерева, які упали на лінію електропередачі під напругою

 Мешканці Тлумаччини зрізали дерева та гілки, які упали на лінію електропередачі, що була під напругою. Недбалість «господарів» дивом не призвела до травм та уражень струмом.

20 березня у селищі Обертин на вул. Черемшини невідомі особи зрізали гілля дерев на території селищної ради поблизу лінії електропередачі напругою 10 кВ, не узгодивши вимкнення лінії з обленерго. Гілля дерев упало на проводи лінії, що була під напругою, зірвавши їх із ізоляторів та спричинивши коротке замикання. На щастя, гілля не обірвало проводи, а через коротке замикання спрацювали автоматичні вимикачі, що знеструмили лінію.

Якби провід все ж таки обірвався, його напруги було б достатньо, щоб наслідки ураження струмом для людей і тварин, які могли знаходитись у зоні ураження, стали смертельними. Проте, таке «хазяйнування» завдало клопотів енергетикам та мешканцям села. Коротке замикання знеструмило 11 підстанцій, залишивши без світла більшу частину мешканців селища. Аварійній бригаді обленерго довелось близько трьох годин з’ясовувати причину та місце аварії, адже невідомі особи залишили місце події, не повідомивши обленерго, що саме спричинило коротке замикання.

24 березня схожа ситуація сталась у селі Олеша. Там власник присадибної ділянки зрізав дерево, яке упало на проводи вводу електроенергії до будинку та обірвало їх. Оскільки господар дому знаходився на відстані 2-3 метрів від місця, куди впали обірвані проводи, а вони були під напругою, біда була б неминучою.  На щастя, і в цьому випадку автоматичні вимикачі попередили серйозну небезпеку ураження струмом власника будинку, знеструмивши лінію, залишивши без електроенергії мешканців вул. Шухевичів. Ліквідація аварії тривала протягом 2 годин.

Наступного дня, 25 березня, у с. Смерклів на вул. Наддністрянська невідомі особи зрізали дерева на території сільської ради поблизу лінії електропередачі без погодження планових вимкнень з обленерго. Зрізане дерево пошкодило опору та проводи ліній електропередачі, призвівши до короткого замикання та знеструмлення мешканців ледь не усього села.

Щоб встановити особи винуватців небезпечних ситуацій, АТ «Прикарпаттяобленерго» звернулося із заявою до поліції. Коли їх особи встановлять, їм доведеться оплатити завдані збитки.

Кожен із цих  випадків самовільного обрізання дерев поблизу ліній електропередачі під напругою міг закінчитися трагічними наслідками, – розповів начальник Тлумацької СЕЕМ Василь Федорищак. – Струм – це джерело смертельної небезпеки і страшно подумати, що було б, якби не спрацювала автоматика.

Прикарпатські енергетики закликають: заради власної безпеки та безпеки оточуючих будь-які роботи поблизу ліній електропередачі слід робити лише тоді, коли лінія знеструмлена. Слідкувати  за плановими вимкненнями за вашою адресою  можна на карті вимкнень на сайті обленерго www.oe.if.ua . Також графіки планових вимкнень можна уточнити у місцевих радах. Якщо ж за вашою адресою знеструмлень не заплановано, звертайтеся із відповідною заявою у Центр обслуговування клієнтів, щоб разом із енергетиками запланувати день та час вимкнень.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...