Мед Атлант

У Лисецькій лікарні облаштують власну кисневу станцію

На території Лисецької центральної районної лікарні, що на Прикарпатті, облаштують власну кисневу станцію. Про це кореспондентам Суспільного Карпати розповів генеральний директор медзакладу Тарас Скоропад.

За його словами, два тижні тому у медзакладі тимчасово встановили двотонну цистерну із киснем. Відповідне устаткування надало львівське підприємство. До цього часу використовували балонний кисень.

Кілька тижнів тому у Лисецькій центральній районній лікарні для того, аби забезпечити киснем хворих на COVID-19, щодня використовували у середньому 50-70 балонів. Їхня вага – приблизно 90 кг. Троє працівників власноруч встановлювали балони до кисневих шаф. А їх у медзакладі – дві, розповідає фахівець із питань цивільного захисту Ігор Маланчук. Після облаштування в лікарні двотонної цистерни із киснем проблем із постачанням кисню вже не виникає.

“Нам вистачає однієї цистерни на 18-20 годин. До цього часу кожні дві години працівники власноруч змінювали по три балони. Ці балони чотири рази переходили через руки працівників. А у нас є дві кисневі шафи на цей корпус і триповерховий корпус, – каже Ігор Маланчук. – Це є важко для однієї людини, вона весь час у процесі. Вона не має часу ні сісти, ні відпочити, бо цілий час перекручує ці балони”.

Орендували цистерну з киснем у Львівського хімзаводу. За словами генерального директора Лисецької районної лікарні Тараса Скоропада, коли завантаженість ліжко-місць хворими на коронавірус зменшилася майже на половину, кисню вистачає на тиждень. Для облаштування власної кисневої станції вже розробили проєктно-кошторисну документацію. П’ятитонну цистерну планують розмістити на прилеглій до лікарні території.

“Ми влаштували навчання для працівників. Тепер вони мають відповідні посвідчення, щодня проходятьінструктаж. Облаштувати кисневу станцію плануємо за державні гроші. Для цього потрібно 3,5 мільйона гривень”, – розповів Тарас Скоропад.

На Прикарпатті приблизно до 80 % ліжок для хворих на COVID-19 проведуть централізоване постачання кисню. За словами виконувача обов’язків директора обласного департаменту охорони здоров’я Володимира Дзьомбака, для цього із державного бюджету спрямують 60 мільйонів гривень.

“Зараз цих грошей в нас на рахунку поки немає. Розподіл між медзакладами також не провели ще. Але в нас є напрацювання з усіма лікарнями, які подавали документи. Потрібно бачити, які роботи там треба проводити. Те, що подавали медзаклади, ми враховуємо і намагатимемося виконати”, – пояснив Володимир Дзьомбак.

Читайте також: В Івано-Франківській обласній клінічній лікарні киснева станція працює на межі своєї потужності.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...