Мед Атлант

“Здають нерви у всіх”: що відбувалося вночі на окружній виборчій дільниці округу 87

Сварки в окружній виборчій комісії, грубе порушення законодавства, залучення правоохоронців та перерва в засіданні ОВК — усе це відбувалося сьогодні вночі під час приймання протоколів від представників ДВК на округу № 87. Про це Суспільному Карпати розповів голова Комітету виборців України в Івано-Франківській області Максим Лисюк.

Засідання окружної виборчої комісії у Надвірній відновили 31-го березня о 20:30. Коли почали надходити протоколи від дільничних виборчих комісій, де найбільшу кількість голосів отримав Олександр Шевченко, ОВК переглянула всі пакети з документами, протоколи перевірили через сервер ЦВК, все було добре, зауважень не було.

“Комісія, відповідно до закону, формально ставить на голосування питання, щоб прийняти даний протокол від самої ДВК. Але під час такого голосування, я так розумію, що це відбувалося за ініціативи голови, бо він перший, хто утримався, коли ставили це питання на голосування, більша частина членів комісії утримувалася. І, відповідно, не було достатньої кількості голосів, щоб прийняти документи від цієї комісії, — розповідає Максим Лисюк. — Коли в комісії питалися: “У вас є за законом три варіанти — прийняти, відправити на виготовлення уточненого протоколу, прийняти рішення про перерахунок. Підстав для перерахунку не було, підстав для уточнення не було, отож залишається третій варіант — прийняти протоколи. Протоколи не прийняли. бо не було кворуму”.

За словами голови обласної організації КВУ, в окружній виборчій комісії сказали представнику ДВК, щоб зачекав, а вони подумають до завтра. Таке повторювалося з кількома дільничними виборчими комісіями. Кандидат у нардепи Шевченко, який отримав найбільшу кількість голосів у тих ДВК, не витримав, почав сваритися з представниками ОВК. На захист працівників окружної виборчої втрутилися народні депутати, піднялася колотнеча, і голова виборчої комісії Андрій Лозинський закликав представників правоохоронних органів для того, щоб вони навели порядок на ОВК. Це трапилося приблизно о 3-й годині.

Максим Лисюк зазначив, якщо не брати до уваги причини того конфлікту, який виник, а взяти сам конфлікт, то голова комісії мав право це зробити. Прийшли працівники правоохоронних органів, всіх заспокоїли.

Згодом ОВК вирішила пакетом проголосувати за те, щоб позбавити права присутності представників кандидатів і журналістів.

“Це є порушення закону, бо пакетом такі речі не приймаються. По кожному випадку, по кожному кандидату, представнику кандидата, довіреній особі кандидата, представнику політичної партії, офіційних спостерігачах і журналістах комісія мала приймати окреме рішення, видавати людині на руки копію такого рішення. І правоохоронці, маючи такий документ, лише тоді могли вивести людей. Натомість комісія проголосувала двома третинами від складу. Тут вони норми закону дотрималися, але без видачі на руки копії рішень. Це є грубе порушення права на присутність на засіданні окружної виборчої комісії”, – розповідає Максим Лисюк.

За його словами, після цього ОВК прийняла документи ще від двох дільниць і оголосила паузу до 11-ї години.

“Попередні склади цієї ж комісії робили такі перерви, але ці паузи полягали у тому, що на дільницях все одно залишалися члени комісії. Більша частина розходилася додому, двоє-троє лишалися спати на дільницях. Формально засідання триває, члени комісії є на ОВК, просто нема кворуму. В цьому випадку не порушено закон. Вночі це взагалі було грубе порушення закону, коли опечатали приміщення ОВК і всі члени виборчої комісії покинули приміщення, де відбувається приймання виборчих документів. Фактично — це вже є перерва у безперервному засіданні”, — зауважив Максим Лисюк.

Далі він продовжує, що правоохоронці заблокували прохід представникам дільничних виборчих комісій, членам ж ОВК створили коридор, щоб вони спокійно могли вийти, тим самим легалізувавши перерву у засіданні окружної виборчої комісії.

“Нерви здають у представників ДВК, в кандидатів, можливо нерви здають і у членів ОВК, які в цьому хаосі уже від неділі, а “свіжоприбулі” замість того, щоб попрацювати ефективно, знову ж таки оголошують паузу. Коли голова ОВК робить паузу, бо хоче поспати, а члени ДВК не мають такої можливості, бо вони несуть відповідальність і чекають по чотири дні з протоколами”, — зауважив Лисюк.

Приблизно о 5-й першого квітня правоохоронці опечатали приміщення, а за пів години ОВК припинила роботу.

Депутатка Надвірнянської районної ради Тетяна Пришляк Суспільному розповіла, після того, як ОВК пішла на перерву, приміщення БК “Нафтовик” оточили. Тетяна перебувала разом із журналістами в кабінеті директора. Зайшла озброєна людина і наказала усім вийти з будинку культури.

“Я не знаю, що підозрюють, і чому оточили приміщення, і в чому була загроза, якщо навколо темна ніч і нікого не було. Але були десятки озброєних людей”, — каже Тетяна Пришляк.

За словами речниці СБУ в Івано-Франківській області Марії Римар, впродовж останньої доби до правоохоронних органів надійшло чотири повідомлення про замінування та три повідомлення про захоплення заручників на об’єктах 87-го виборчого округу. Усі ці повідомлення перевірили. Вони виявилися неправдивими.

Марія Римар вважає, що такі події свідчать про можливі спроби дестабілізувати ситуацію навколо виборів у 87-му виборчому округу. Через це СБУ ухвалило рішення разом з Нацполіцією забезпечувати там охорону.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...