Мед Атлант

Нова програма медгарантій: які послуги з 1 квітня оплачуватиме держава

В Україні з 1 квітня запрацює нова програма медичних гарантій, на яку в держбюджеті закладено 123,5 млрд грн. У програмі передбачено 36 пакетів медичних послуг, серед яких вакцинація від коронавірусу. Детальніше про те, які зміни чекають українців, розібралося “Слово і діло”.

Нагадаємо, для того, щоби скористатися безкоштовними послугами у пацієнта повинна бути підписана декларація з сімейним лікарем. Отримати послуги можна тільки за направленням в установі, у якої є контракт з Нацслужбою здоров’я. Направлення не потрібне в разі звернення до гінеколога, психіатра, нарколога, стоматолога, фтизіатра, педіатра.

Крім того, безкоштовно, без направлення і декларації з лікарем надають екстрену медичну допомогу.

З 1 квітня серед безкоштовних медичних послуг буде вакцинація від COVID-19. Вакцинуватися можуть громадяни, які входять в цільову групу, визначену нормативно-правовими актами, за умови попередньої реєстрації.

Також в новий пакет послуг виділили ведення вагітності в амбулаторних умовах. Безкоштовно можна буде отримати такі послуги:

  • спостереження за вагітністю (обстеження, консультації);
  • проведення необхідних лабораторних досліджень (аналіз крові, сечі, УЗД);
  • проведення профілактики, спрямованої на запобігання ускладнень вагітності, післяпологового періоду;
  • направлення вагітної до інших фахівців для спільного спостереження;
  • направлення вагітної в стаціонар, надання невідкладної медичної допомоги, виклик бригади;
  • заняття в «Школі відповідального батьківства» із залученням членів сім’ї до навчання.

Ще один новий пакет – стоматологічна допомога (крім ортодонтичних процедур і протезування, вони будуть платними). У перелік безкоштовних послуг увійшли:

  • первинний огляд;
  • ургентна стоматологічна допомога дітям і дорослим;
  • надання планової стоматологічної допомоги дітям;
  • інструментальні дослідження;
  • проведення обов’язкових профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів, а також дітей до 6 років.

Крім того, вводиться новий пакет для мобільних психіатричних бригад – вони будуть надавати допомогу пацієнтові вдома. Після завершення гострого перебігу хвороби пацієнти можуть продовжувати лікуватися амбулаторно.

За рахунок держави буде оплачуватися хірургія в стаціонарних умовах для дітей та дорослих, а також стаціонарна допомога без проведення хірургічних операцій. Безкоштовною як і раніше буде допомога під час гострого інсульту та інфаркту міокарда, з нововведень – в список послуг увійшли харчування пацієнтів в стаціонарах, забезпечення ліками та медвиробами, консультації з лікарями інших спеціальностей.

Серед безкоштовних послуг – медична допомога під час пологів і допомога новонародженим в складних неонатальних випадках.

З обстежень безкоштовно можна зробити мамографію, бронхоскопію, колоноскопію, цистоскопію. Держава буде оплачувати лікування пацієнтів гемодіалізом, хіміотерапевтичне і радіологічне лікування онкозахворювань. В останньому випадку пацієнту також безкоштовно нададуть психологічну допомогу.

Крім того, в перелік безкоштовних медичних послуг входить лікування ВІЛ і його діагностика, лікування туберкульозу та реабілітація хворих, медична реабілітація для дітей (від 3 років) і дорослих з ураженням рухового апарату або нервової системи. У реабілітацію входитиме знеболювання і психологічна допомога.

Читайте також: Прикарпатські рятувальники звільнили кота з моторного відсіку.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...