Мед Атлант

Як записати бабусю чи дідуся на вакцинацію. Коротка інструкція з варіантами

З 22 березня в Україні розпочався другий етап вакцинації — почали робити щеплення людям, старшим за 80 років. Для цього в амбулаторіях відкрили пункти щеплень, куди пацієнтів мають запрошувати сімейні лікарі. hromadske розповідає, як стати в чергу на вакцинацію, якщо вам більше ніж 80 років. Або ж — як допомогти вашим рідним якомога швидше отримати щеплення.

Через сімейного лікаря

Один зі способів стати в чергу на вакцинацію — зателефонувати своєму сімейному лікарю.

Деякі сімейні лікарі самі обдзвонюють своїх пацієнтів. Вони запитують про згоду на щеплення і формують списки охочих. Списки потім передають у найближчі до місця проживання пацієнтів центри первинної медико-санітарної допомоги, де є пункти щеплення.

А якщо сімейного лікаря немає?

Щоб отримати безкоштовне щеплення, бажано все-таки мати сімейного лікаря, але це не є обов’язковою умовою, зазначає координатор вакцинації в Києві Василь Животенюк.

Пацієнт обов’язково має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Ті, хто мають декларації з сімейним лікарем, отримували препарати за програмою «Доступні ліки» або електронне направлення в медичний заклад, — автоматично там є. Решту пацієнтів лікар, який робитиме щеплення, повинен додати до системи і створити тимчасову електронну картку.

«Жодна людина не отримає вакцину, якщо її не буде в цьому реєстрі», — каже Животенюк.

Якщо в пункті щеплення пацієнтові відмовляють у вакцинації через те, що він не має декларації, Животенюк закликає повідомляти йому особисто. Список усіх координаторів вакцинації є тут.

Зателефонувати в реєстратуру

Також один із методів — зателефонувати або прийти в реєстратуру найближчого до вас центру первинної медико-санітарної допомоги, де є пункт щеплення. Їх можна знайти тут.

У реєстратурі у вас попросять номер телефону, ідентифікаційний код і паспорт. Пізніше, за словами Животенюка, пацієнту мають перетелефонувати з лікарні й запросити на вакцинацію.

Через «Дію»

Стати в чергу можна через портал «Дія». Для реєстрації там потрібно мати кваліфікований електронний підпис або BankID.

Якщо ви використовуєте застосунок «Дія» — потрібно пройти авторизацію через «Приват24», Monobank або BankID НБУ.

Люди, старші за 80 років, не завжди зможуть використати цей спосіб реєстрації, оскільки не всі мають електронний підпис або прив’язку до банку.

Гаряча лінія МОЗ

У Міністерстві охорони здоров’я є гаряча лінія 0 800 60 20 19 — зареєструвати себе чи свої рідних можна й через неї. Це один із найпростіших методів.

Потрібно буде вказати прізвище, ім’я та по-батькові, ідентифікаційний код або номер паспорта й адресу проживання.

А можна вакцинуватися вдома?

Так, людям за 80 років, які самостійно не здатні пересуватися, — можна.

Але щепити таких людей зможуть поки що лише вакциною CoronaVac. Річ у тім, що один флакон цього препарату розрахований на одну дозу, водночас флакон CoviShield — на 10, і його, відповідно, не можна використовувати в когось удома.

У Києві, за словами Животенюка, щеплення вдома почнуть робити найближчим часом, щойно Sinovac пройде реєстрацію в Державній службі лікарських засобів і її схвалять для використання в Україні.

Про бажання вакцинуватися вдома потрібно повідомити сімейному лікареві, на гарячу лінію або в реєстратуру лікарні — і до вас приїде мобільна бригада. У Києві їх буде чотири

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...