Мед Атлант

18 років тому в Іраку загинув журналіст Тарас Процюк

Учора, 8 квітня, рівно 18 років тому в Іраку загинув український журналіст Тарас Процюк.

Тарас Процюк загинув в 2003 році в Багдаді. Останній кадр, який він зняв, – постріл з танку армії США, що влучив просто у балкон, на якому і перебував журналіст.

Тарас Процюк народився в Івано-Франківську. 

У 1980—90-х роках навчався у кількох вищих навчальних закладах СРСР, проте жодного з них не закінчив.  Із Космічної академії в Ленінграді Тараса Процюка особистим наказом міністра оборони було виключено за місяць до закінчення останнього п’ятого курсу — за український націоналізм. Тоді, у 1980-ті, Тарас із друзями видавали усім охочим намальовані власноруч українські паспорти.[1] Тарас — активний учасник студентського руху початку 90-х років.

Листопад 2001 року. Тарас знімає демонстрацію в Пешаварі (Пакистан).

На початку 1990-х якийсь час працював оператором на американську телекомпанію CNN та британську Sky News.

Із середини 90-х років і до загибелі — відеооператор британського міжнародного інформаційного агентства Reuters.

Процюк похований 14 квітня 2003 року в Києві на Байковому цвинтарі. Йому було 35 років.

Тарас залишив дружину Лідію і сина Дениса, якому на момент загибелі батька було 8 років.

Сюжет “ТСН”, присвячений 10-річчю загибелі:

“Тарас мав безліч друзів у різних кінцях планети. Він із родиною жив у Варшаві, проте, безперечно, велику кількість часу проводив у різних гарячих точках. Україна – країна мирна, і кореспондент Рейтер Тарас Процюк, якого переважно посилали на екстремальні завдання, бував у Києві не надто часто. Втім, ми з ним познайомилися у Києві саме під час його відрядження.

Він мав дуже багату біографію, і ми часто йому казали, що про нього можна писати книжки. Він навчався у кількох вищих навчальних закладах, проте жодного з них не закінчив. Із космічної академії в Ленінграді, де він навчався у 1980-х роках, Процюка особистим наказом міністра оборони було виключено за місяць до закінчення п’ятого курсу – за український націоналізм. Разом із друзями він видавав усім охочим намальовані власноруч українські паспорти”, – поділилася спогадами про Тараса Процюка журналістка Світлана Пиркало у коментарі “Історичній правді”.

Американські танки біля готелю “Палестина”. Багдад, 8 квітня 2003 року. Фото: Militaryphotos.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...