Мед Атлант

Івано-Франківська облрада може скасувати рішення про закриття “Теплого дому” в Долині

Івано-Франківська обласна рада можливо скасує своє рішення про закриття дитячого будинку “Теплий дім” у Долині. Про це йшлося на засіданні постійної комісії облради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, пише Суспільне Карпати.

В.о. начальника служби у справах дітей ОДА Віталія Попович розповіла, що від Івано-Франківської ОДА та депутатів отримали звернення, в якому просять скасувати рішення про ліквідацію Долинського центру соціальної підтримки дітей та сімей “Теплий дім”.

“ОДА висловила свою чітку позицію, щоб переглянути бачення цієї ситуації. Знаючи особливості нашої області, ми маємо підійти до цього питання відповідально. Працівники у справах дітей нашої області проводять роботу з прийомними батьками. Рішення має прийматися виважено. Нам потрібно з’ясувати, які заходи треба вжити, щоб у закладі діти були в найкращих умовах, а працівники не червоніли, що не можуть їх чимось забезпечити”, – сказала Віталія Попович.

Член комісії Любомир Слободян наголосив, що за збереження центру виступала Долинська міська рада.

“Попередньо говорилося, що центр зберігається,а управляти ним буде Долинська громада. Про закриття рішення не приймалося, не розглядалося. Дуже багато навколо цього спекуляцій”, – зазначив Слободян.

Віталія Попович зауважила, що з міським головою Долини вже вели бесіду про те, щоб міська влада взяла у своє підпорядкування “Теплий дім” і на базі міста цей заклад продовжував працювати.

“Ми хотіли знайти рішення, та побачили, що є складнощі. Перша – це лист міської ради про те, що вони готові створити такий центр, але не можуть забезпечити у повному обсязі все, що передбачено згідно з положенням. Друга – це влаштування дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування. Ми робимо цю роботу”, – каже Віталія Попович.

Також вона додає, що зараз у центрі є 38 дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування. Ще четверо дітей перебувають в обласному центрі соціальної підтримки сімей та дітей у Тлумачі. Також зараз розробили дорожню карту для влаштування діток у родини.

Віталія Попович зазначає, що у грудні 2020-го року з обласного бюджету мали виділити 33 мільйони на функціонування чотирьох закладів соціального захисту сімей та дітей. Натомість виділено 19 мільйонів.

“Зараз маємо кошти на роботу трьох закладів на п’ять місяців і на один в Медині до кінця року”, – додала Попович.

Голова комісії з питань охорони здоров’я Андрій Яворський cказав, що депутати мусять шукати можливості для роботи цих установ.

“Я побачив різницю між “Теплим домом” і Тлумачем. У Тлумачі перебувають зовсім інші діти, у яких склалися тяжкі обставини у родині. Звичайно, там умови не відповідають умовам у Долині. Я погоджуюся, що депутати голосували не за ліквідацію установи, а за передачу її на рівень ТГ. Не у всіх громадах, відповідно, працюють служби, тому потрібно напрацювати зміни на державному рівні”, — зазначив Яворський.

Врешті члени комісії вирішили внести зміни на доопрацювання проєкту рішення, який подала Івано-Франківська облдержадміністрація.

Читайте також: Під ОДА у Франківську люди просять не закривати дитбудинок “Теплий дім”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...