Мед Атлант

В Івано-Франківську проведуть дві Хресні дороги онлайн

11-го та 18-го квітня в Івано-Франківську онлайн проведуть дві Хресні дороги. Про це журналістам Суспільного Карпати розповів прессекретар Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ о. Володимир Лукашевський.

“Хресна дорога — це давня практика церкви, де ми роздумуємо над Страстями Ісуса Христа. Вона прийшла з давніх часів, коли люди вирушали до Єрусалима, щоб пройти шляхом мук Спасителя на Голготу. Ця практика поширилася в церкві так, що ми молимося Хресну дорогу в храмах і навіть у домівках”, — сказав о. Володимир Лукашевський.

11-го квітня Хресна дорога відбудеться за участю та з ініціативи мистецьких колективів департаменту культури Івано-Франківська. Директорка департаменту Надія Загурська каже, що мотивацією стало те, що люди зараз живуть у молитві за здоров’я і за мир.

“Івано-Франківськ – дуже християнське місто, де в церкві є багато дітей та молоді. Це буде авторська Хресна дорога о. Йосафата Бойка: тексти розважань священник написав до 100-річчя об’явлень Богородиці у Фатімі. Вони були видані у 2017-му році”, — зазначила Надія Загурська.

Для пісенного супроводу Хресної дороги об’єднали сім хорів та ансамблів міста. За словами співініціаторки Хресної дороги, художньої керівниці Народного дому “Княгинин” Любові Терлецької, колективи виконуватимуть різнопланові твори, які покажуть багатство української духовної музики.

“Будуть частини Літургії, старовинні канти, сучасні пісні і навіть хоровий концерт у виконанні муніципального камерного хору “Галицькі передзвони”. Водночас усі вокальні духовні піснеспіви будуть спрямовані на те, щоб зосередити увагу людини над Страстями Ісуса Христа і своїм пережиттям цих подій”, — зауважила Любов Терлецька.

Хресна дорога 18-го квітня стане онлайн-відновленням загальноміської Хресної дороги, що не відбулася у 2020-му році через карантин. Раніше вона розпочиналася від Храму Царя Христа та проходила через центральну частину міста до Архикатедрального Собору Воскресіння Христового. Спочатку її очолював єпископ-ординарій Софрон Мудрий, пізніше — митрополит Володимир Війтишин.

“Мета проста — об’єднати якомога більшу кількість людей у спільній молитві”, — каже о. Володимир Лукашевський.

Щороку хода підпорядкована певній темі. За словами прессекретаря архиєпархії, цього разу основною ідеєю буде соціальне служіння і діла милосердя.

“Оскільки ми живемо в період криз (війни, пандемії, паводків), то тематика буде присвячена тому, щоб люди подивилися направо і наліво, на свого ближнього, та були готові допомагати однин одному”, – додав він.

Особливістю стане те, що по завершенні Хресної дороги митрополит поблагословить усіх онлайн-учасників часточкою Чесного і Животворящого Хреста Господнього, що зберігається в Івано-Франківську.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...