Мед Атлант

“Мертві” душі і завищена зарплата: у школі в Довгому-Калуському провели розслідування

Під час онлайн зустрічі заступниця міського голови Калуша Надія Гуш розповіла про стан справ у Довго-Калуській початковій школі, у якій раніше виявили чимало грубих правопорушень.

У одному з минулих прямих ефірів заступниця міського голови вже розповідала про цей навчальний заклад. Як з’ясувалося, на ім’я міського голови надійшла скарга від одного із працівників закладу освіти в одному із старостинських округів про порушення з боку керівництва щодо роботи закладу. Тож, було створено тимчасову комісію для проведення службового розслідування стосовно зловживань у навчальному закладі, інформують “Вікна”.

Тоді Надію Гуш обурила книга наказів цього навчального закладу, яка започаткована в 1979 році. А в діяльності роботи сільської школи, за її словами, зафіксована і корупційна складова.

Заступниця міського голови очолила комісію, до складу якої увійшли заступниці начальника управління освіти Леся Кобзан, Оксана Семаньків, спеціалістка управління освіти Ольга Кравчук, бухгалтерка Кароліна Богач, голова профспілки працівників освіти Олег Андрусів та начальник юридичного відділу — юрист виконавчого комітету міської ради Андрій Шпитальний.

За словами Надії Гуш, під час роботи комісії виявлено чимало грубих правопорушень. Зокрема, минулого року в навчальному закладі був створений клас, який складався із шести учнів. Хоча за документами навчалося всього четверо учнів, що згідно із законодавством неможливо, адже тоді діти повинні перебувати на індивідуальному навчанні.

Окрім того, діти на час зарахування не мали 5-ти і навіть і 6-ти років, розповіла заступниця міського голови:

На 1 вересня було три заяви від батьків. Двом дітям було п’ять років, іншій — чотири. Другого вересня прибула ще одна дитина віком п’ять років. Коли запитали батьків, чому ви дали у такому віці дітей до школи, то вони сказали, що їх ввели в оману, що в школі відкрили нібито дошкільний підрозділ. Довідок відповідного зразка не було. У мережу поданий звичайний перший клас. Упродовж року витрачалися кошти освітньої субвенції, діти навчалися і виявилося, що вони не готові йти в перший клас.

На початку календарного року дітям роздали підручники для першого класу, мовляв, будете гратися, готуйтеся до першого класу. На запитання батьків, а який педагог навчатиме дітей, їм повідомили, що вони вже першокласники. Звісно, було обурення серед батьків, адже діти зовсім малі і не готові йти до першого класу. У другий клас четверо батьків не будуть віддавати своїх дітей, адже вони зовсім не готові. Тому наступного року знову відкриватимуть перший клас, зауважила заступниця міського голови.

Окрім того, як з’ясувалося, в перший клас були записані «мертві душі», адже завжди приходило, як стверджували батьки, тільки четверо дітей, а не шестеро, як значилося в документах, розповіла Надія Гуш.

Передивившись шкільний журнал, з’ясувалося, що діти, починаючи із 5 вересня, були відсутні. Згідно із законодавством, коли діти не відвідують школу, педагоги і директор мали б звернути на це увагу. Однак жодної реакції не було, акцентувала заступниця міського голови.

У навчальному закладі Довгої-Калуської працювало лише чотири педагога, які мали тижневе навантаження 30 годин. Зазвичай ставка педагога становить 18 годин, іноді — трохи більше, зазначила Надія Гуш:

У Калуші педагоги мають 18, 19, 20-21 годину — це вже дуже багато. Побачивши розклад, ми зрозуміли, що двоє педагогів 60 годин провести ніяк не могли. Згодом побачили, що цим вчителям нарахована надзвичайно велика сума коштів. Все це вказано у довідці, все це подано до прокуратури. Кошти будуть знімати із педагогів.

За результати роботи комісії вирішено змінити статус Довго-Калуської початкової школи. Адже немає потреби при чотирьох педагогах, один із яких — директор, оплачувати повні ставки, зазначила заступниця міського голови. Потреби в директорі цей навчальний заклад не має. Тому вирішено Довго-Калуську школу зробити структурним підрозділом Пійлівської школи, адже це один старостинський округ.

Порушено клопотання й про зняття стимулюючих виплат директору школи до кінця року. А саме: 50% посадового окладу і 10% надбавки за престижність педагогічної праці.

Управління освіти Калуської міської накладе дисциплінарне стягнення на директора Довго-Калуської початкової школи та оголосить догану.

За словами Надії Гуш, чи є в навчальному закладі кримінальне порушення —вирішуватиме прокуратура. Наразі всі документи передали в правоохоронні органи.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...