Мед Атлант

В Івано-Франківську випустили на волю понад сотню кажанів

Галицький реабілітаційний центр диких тварин спільно з Українським центром реабілітації рукокрилих випустили на волю понад сотню кажанів, частину яких вдалося врятувати у грудні в Івано-Франківську та Львові.

Цих вечорниць знайшли люди під час ремонту будинків, де вони зимували. Після пробудження тварини вже не могли продовжити зимівлю, тому їх утримували в Галицькому національному парку, а частину передали до центру реабілітації рукокрилих, де їм надали фахову допомогу та перетримували до весни, інформує “Суспільне”. 

Серед цих вечорниць є й ті, яких викинули на мороз біля прибудинкової території багатоповерхівки на вулиці Угорницька, що у Франківську. Тоді 78 кажанів загинули, 23 — вижили. До сих пір ці рукокрилі були на реабілітації в Галицькому парку.

Заступник директора Володимир Бучко розповідає, що частину кажанів вже випустили на волю. Залишили тих, які потребували додаткового догляду.

“Протягом цього часу ми їх відгодовували. Це потребує чимало витрат, адже харчування має бути збалансованим. Утримували при відповідних температурах — 5-8 градусів тепла. Дотримувалися відповідної вологості”, — каже Володимир Бучко.

До Червоної книги України віднесені усі види кажанів, які тут мешкають. За словами заступника директора Галицького НПП Володимира Бучка, це пояснюється тим, що їхні популяції скорочуються швидкими темпами. Тому сьогоднішній захід для того, аби привернути увагу громадськості до цієї проблеми.

Викидати рукокрилих, каже Володимир Бучко, взимку на вулицю не можна: “Такі випадки, на жаль, непоодинокі. У Франківську протягом двох-трьох тижнів вечорниць викидали на вулицю в мороз. Багато тварин загинуло. Нам так і не вдалося встановити, хто це робив. Людям варто зрозуміти, що кажани роблять користь для нас. Вони знищують шкідників садів та лісів, вони харчуються шкідливими комахами”.

Володимир Бучко також розповів, що робити, якщо в оселю залетів кажан: “Підготувати картонну коробку, яка щільно закривається. Зробити в ній обов’язково дірочки. Постелити на дно коробки сухий паперовий рушник, туалетний папір або серветку. Одягти рукавички. Адже тварина, якщо відчуватиме небезпеку, може вкусити. Кажани дуже крихкі і їх можна просто розчавити, тому варто брати до рук обережно. Опісля помістити кажана до коробки. Якщо це тепла пора року — дочекатися вечора і випустити. А якщо знайшли взимку, то потрібно передати на утримання рукокрилого до відповідного фахівця або волонтера”.

На Прикарпатті на перетримку передати кажанів можна до Галицького центру реабілітації диких тварин.

Фото: “Галка”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...