Мед Атлант

Як волонтери в Городенці відновлюють 260-річний костел. ФОТО / ВІДЕО

Старовинні підсвічники та фрагменти скульптур Йогана Пінзеля знайшли волонтери проєкту “1743” під час відновлення костелу Непорочного Зачаття Діви Марії у Городенці. Костел з 260-річною історією пережив пожежі, війни та занепад в період Радянського Союзу. Зараз волонтери намагаються відновити пам’ятку та зберегти те, що вціліло.

Костел збудували в 1760-му році на замовлення графа Миколи Потоцького. Поряд спорудили монастир місіонерів, інформує “Суспільне”.

Храм збудований у стилі пізнього бароко. Архітектором споруди був Бернард Меретин, який співпрацював із скульптором Йоганом Пінзелем. Саме він створив 5 вівтарів для костелу та близько 30-ти скульптур, яких зараз у храмі немає. Частина з них експонується в музеї Пінзеля у Львові.

За своє існування храм зазнав декілька руйнувань, найбільшого – за часів Радянського Союзу. Тут був швейний цех, майстерня, а пізніше – училище. Саме з того часу не проводили богослужіння аж до 1992-го року.

Отець Ігор Ковбасюк служить тут майже 19 років. Пригадує, коли прийшов сюди, не було ні вікон, ні освітлення.

“Моя перша Служба – це шестеро людей, серед них — мої родичі. Чужих майже не було. Не було вікон, дверей, тут були голуби. На богослужіннні голуби воркували. Не давали Службу відслужити”, – розповідає Ігор Ковбасюк.

Отець Ігор каже, що відновлював костел разом з друзями та родичами. Тоді працювало 5-8 людей.

“Я і громада, ми всі старалися, щоб нічого не зашкодити. І ви це бачите, що навіть на фресках є фрагменти, що були написи. Бо було до мене теж звернення – отче затріть. Я кажу, що мають бути фахівці, я це робити не буду, бо можу ще більше нанести шкоди”, – каже отець.

Декілька років тому до відновлення храму долучилися волонтери проєкту “1743”. Учасник ініціативи Назар Куцик розповідає, що відновлюють храм за гроші громади. Долучаються також і люди, які живуть за кордоном. Частину матеріалів в 2020-му році придбали за бюджетні гроші.

Минулого року волонтери почали ремонтувати дах монастиря, який розташований біля костелу. Для цього використовують реставровану австро-угорську черепицю. Цьогоріч вже завезли дві машини дерев’яних матеріалів і після Великодня продовжуватимуть роботу.

“Дах давно ніхто не ремонтував. Ще в 70-х роках там була трошки якась реставрація. На даний момент все замокає, аж з третього поверху до підвалів. Воно все валиться, просто на наших очах”, – розповідає Назар Куцик.

Минулого року волонтери повністю очистили монастир від сміття. Тоді, розповідає Назар Куцик, розчищали і кімнати будівлі, і підземелля.

“Ми вивезли звідси приблизно 15 вантажівок сміття. Яке виносилося в руках на тачках знизу з підвалів. В руках несли, потім по сходах вниз спускали , в провалля туди носили”, – каже волонтер.

Цьогоріч волонтери прибирали крипту. В ній, розповідає Назар Куцик, був попіл, який залишився від пожежі 1835-го року. В цьому попелі волонтери знайшли стародавні підсвічники.

“Це відновлювалося теж фахівцями. Все акуратно, як ви бачите. Це все збиралося по старих фотографіях”, – розповідає Назар Куцик.

Під час прибирання крипти волонтери знайшли деякі фрагмети робіт Йогана Пінзеля – руки ангелів та частину статуй. Чи справді це роботи майстра, – потрібно довести, каже Нараз Куцик. За його словами, зараз над цим працюють мистецтвознавці.

Читайте також: На Прикарпатті організують виставки 3D скульптур Пінзеля.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...