Мед Атлант

Протест в Болехові: батьки та учні двох шкіл вимагають не скорочувати класи. ВІДЕО

Батьки та учні двох шкіл Болехівської громади вимагають у міської ради не скорочувати кількість класів. Місцеве управління освіти планує перевести Гузіївську та Поляницьку школи на дев’ятирічне навчання, пише Суспільне Карпати.

22 квітня близько тридцяти батьків та учнів разом із кількома педагогами прийшли до приміщення Болехівської міської ради. В руках тримають плакати із написами: “Не чіпайте школу”, “Діти мають право на освіту”. Люди виступають проти зменшення кількості класів у Поляницькій та Гузіївській школах.

Дев’ятикласниця Марта Бойчук каже, що через реорганізацію школи змушена йти вчитися у коледж: “Нас позбавили права вибору. Я планувала вчитися до 11-го класу. Нам обіцяють, що нас будуть довозити до інших навчальних закладів, але ми цьому не віримо”.

Зараз у Гузіївській школі навчаються 150 учнів. Дітям пропонують із першого вересня переходити до Болехівської чи Міжрічанської школи, проте із довезенням є проблеми, каже мама учениці Мар’яна Бойчук. Додає, що Гузіївська школа за своїми успіхами не поступається іншим: “Усі болехівчани знають, яку позицію і успішність займає Гузіївська школа. Як захищала і представляла Болехівщину на міських, обласних (конкурсах і олімпіадах) і навіть за кордоном. Влада нас не чує”.

Минулого тижня у Поляницькій школі провели громадські слухання — там учні влаштували акцію незгоди. А вже сьогодні реорганізацію шкіл обговорюють у міській раді Болехова. Начальник управління освіти громади Богдан Мельник таке рішення пояснює освітньою реформою. Каже, що середня наповнюваність класів у цих школах не відповідає рівню “одинадцятирічки”: “Як результат, функціонування двох шкіл – Поляницької і Гузіївської – з низькою наповненістю класів є причиною неефективної мережі закладів освіти”.

Голова Болехівської громади Іван Яцинин каже, що на такий крок змушені йти і через нестачу грошей на зарплати вчителям.

“Це не моя забаганка, не Богдана Михайловича (Мельника — ред.). Але ми сідали, кликали бухгалтерів і вивчали питання. Пониження рівня може забезпечити зарплату вчителям”, — розповідає Іван Яцинин.

Із рішенням про реорганізацію не погодилися декілька депутатів, серед них – Анатолій Височанський: “Є в нас виконавчі органи – хай шукають нестандартне рішення. Нестандартних рішень є маса. Ніхто над цим не працював. Не хочете працювати – ідіть геть”.

Представники шкіл та депутати дискутували близько двох годин. Свої аргументи на користь збереження одинадцяти класів у школах наводить вчитель Гузіївського закладу Роман Павлишин: “Учні 10-го і 11-го класів Гузіїва і Поляницької школи негайно у наступний день після прийняття зміни рішення повинні переїхати, навчання продовжити у ліцеї, що суперечить і категорично заборонено законом про здобуття освіти”.

Мама учениць Поляницької школи Марія Стельмах каже, що при прийнятті такого рішення чиновники порушують таке важливе конституційне право дітей — право на освіту.

Чи переведуть Поляницьку та Гузіївську школи на дев’ятирічне навчання, депутати вирішуватимуть 23-го квітня на сесії міськради Болехівської територіальної громади.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...