Мед Атлант

11 дітей, голод та допомога церкві: історія сторічної прикарпатки Ганни Рудяк

У три роки залишилася без батька. Попри все, отримала освіту  8 класів. Має добру пам’ять і навіть говорить польською. Прикарпатка Ганна Рудяк — довгожителька. Цьогоріч вона відсвяткувала свій столітній ювілей. Суспільне завітало у село Раковець, що на Богородчанщині, де народилася і проживає ювілярка.

Ганна Рудяк — найстаріша жінка у селі Раковець. Про це свідчать і церковні метрики, каже місцевий священник Василь Кімачук. Він зустрічає ювілярку біля храму.

“Впізнаєте свій город? — запитує отець Василь.

Колись тут була земля Ганни Рудяк. У 90-х жінка пожертувувала її на “Боже”. А в 1994-му — тут провели перше богослужіння.

Місцевий священник Василь Кімачук каже, що роки — то така благодать за допомогу церкві.

“Тут був фундамент уже на хату, але вона віддала під більшу будову — під церкву. І, певне, Всемилостивий Бог її утримує століттям. Заслужила вона у Бога”, — каже настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці ПЦУ.

Цьогоріч 21-го лютого, у день народження Ганни Рудяк, у церкві молилися за ювілярку. Досі жінка вишиває та плете. Каже, що завжди молиться за усе село, а воно — за неї, тому так довго живе.

За сто років життя пережила багато. У три роки залишилася без батька.

“Я лишилася малою без тата. Три роки мала, як тато вмер. Пішла служити до брата”, — пригадує Ганна Рудяк.

Про свою маму каже, що та “різала пупці”, тобто була повитухою, допомогала жінкам при родах. Попри складне життя, Ганна вчилася у школі, досі пам’ятає вірші та розповідає їх.

Юність жінки припала на роки Другої світової. Пам’ятає, як розстрілювали євреїв та пережила голод 1946-1947 років.

“Ну, як був голод, то бульбу підбирали, стару бульбу, а муки не було. Повмирало багато в селі від голоду, бідували люди, просили, жебрували. Аякже! Ойой!” — каже Ганна.

Жінка народила 11 дітей. Зараз живе у наймолодшої  Ольги. Дочекалася онуків та правнуків. Всі були на її столітньому ювілеї.

“Мама завжди старалася, аби ми були нагодовані. Аби ніколи голодні не були, все тримала, вдягала, купувала. Хоч нас було багато, але було весело”, — пригадує донька Ольга Белей.

Доньки підказують, у мами дуже весела вдача — досі складає пісні-коломийки і жартує. Ганна Рудяк підтверджує, каже, що любить співати і може переспівати увесь Раковець. До слова, у свої сто років, жінка навіть виступала з піснями на День села.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...