Мед Атлант

Коли зміниться харчування учнів у школах – відповідає МОЗ

Нові норми харчування у школах почнуть діяти з 1 вересня 2021 року. Вони передбачають зменшення споживання цукру, солі та трансжирів.

Про це йшлося під час вебінару “Формування культури харчування та правильних харчових звичок” 23 квітня, інформує “Суспільне”.

Як повідомила виконувачка обов’язків керівниці експертної групи з питань профілактики неінфекційних захворювань та формування здорового способу життя директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ Тетяна Скапа, нині ще діє стара постанова уряду щодо харчування, а новий документ набуде чинності з 1 вересня.

За її словами, таким чином закладам освіти дали час для підготовки до нових норм, які стосуються не лише шкіл, але й дошкільних навчальних закладів, закладів профтехосвіти, закладів оздоровлення та відпочинку.

Так, із норм харчування були виключені кондитерські вироби через велику кількість цукру та трансжирів, та обмежено споживання соків через вміст у них значної кількості цукру. З норм викреслили консерви (м’ясні, рибні, овочеві) через високий вміст солі та наявність консервантів, зменшили споживання хліба та картоплі. Водночас нормами передбачена більша кількість молока, кисломолочних продуктів, круп, бобових.

Крім того, у нових нормах не передбачена таблиця заміни харчових продуктів. Скапа пояснила, що для збалансованого харчування має бути повний набір продуктів, через що неможливо замінити один продукт іншим. Вона також нагадала, що за результатами ЮНІСЕФ, приблизно 12% хлопців та 8% дівчат віком 11-18 років мають надлишкову вагу, а 20% страв із м’яса, які споживають діти, є високообробленими продуктами та ковбасними виробами.

“Це стало одним із підґрунть, чому ми взагалі виключили із норм харчування оброблені м’ясні та рибні страви. Зазвичай ці страви містять значну кількість солі”, — пояснила вона.

У 2020 році Міністерство охорони здоров’я розробило проєкт постанови про зміну норм харчування дітей у закладах освіти та закладах відпочинку. Майже третина учнів України та їхніх батьків категорично не задоволені якістю харчування у шкільних їдальнях. Причинами є поганий запах, брудний посуд, комахи та відверто несмачна їжа. МОЗ створило рекомендації щодо забезпечення харчування в школах в умовах карантину. Вони передбачають не більше чотирьох школярів за столом у шкільній їдальні, дотримання дистанції та обов’язкова дезінфекція рук перед прийомом їжі.

Уряд підтримав рішення з одноденним доопрацюванням рішення щодо зміни організації харчування дітей у школах, дитячих садочках та дитячих таборах відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, зокрема щодо споживання жирів, цукру та солі.

Читайте також: Напої без цукру, обід без сосисок: як змінилося харчування у франківських школах.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...