Мед Атлант

Гречка може подорожчати до 80 грн

Гречка за рік подорожчала на 34,4%, повідомляє Держстат. Зараз кілограм коштує в середньому 32-50 грн, залежно від виробника. Прогнозують, що до кінця року гречка ще додасть в ціні.

Про причини подорожчання крупи розповів Gazeta.ua виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

“Подорожчання гречки триває щонайменше рік. Це пов’язано з тим, що в Україні катастрофічний дефіцит власного виробництва. З 2017 року Росія почала просувати свою гречку на український ринок. Росіяни освоїли багато нових земель і засіяли їх цією культурою, мають перевиробництво. У результаті, за 4 роки обсяги виробництва гречки в Україні впали втричі — до 60 тисяч гектарів. А мінімально необхідні об’єми для нашої держави — це 150 тисяч гектарів. Тоді ми зможемо нагодувати населення власною гречкою.

Ще одна причина — незакритий кордон із Казахстаном. Оскільки основний ареал вирощування російської гречки — це Алтайський край, вона йшла залізницею через Казахстан. Там міняли бирки і крупа заходила до нас як казахська. А з Казахстаном у нас договір про вільну торгівлю. Зараз у Росії вже піднялися ціни, вони вирівнялися з нашими. Але все таки ота найдешевша цінова категорія до 35 гривень — це російська гречка. Наші якісні торгові марки коштують 45 гривень і вище”, – зазначив Сергій Громовий.

За його словами, українці почали менше споживати гречки, бо вона дорога. Зараз на одну людину припадає 2-3 кілограми на рік. Є інші замінники, більш дешеві — макарони, картопля. Норма споживання гречки на одну людину встановлена дієтологами ще з радянських часів — це майже 7 кілограмів на рік.

“Коли рік тому оголосили карантин, спостерігали ажіотажний попит у першу чергу на крупи. Це стало причиною різкого подорожчання гречки — до 26-36 гривень. Урожай 2020 року був невеликий, засіяли тільки 77 тисяч гектарів. А потреба українців — 200 тисяч тонн крупи. Відповідно відбулося здорожчання гречки.

Зараз ціні вже немає куди рости. Виробники масово жаліються, що коли вартість крупи перевалила 30 гривень, об’єми продажів упали в 2-3 рази”, – підкреслив Сергій Громовий.

Він підкреслив, що невеликий фермер відмовляється її вирощувати, бо не може спрогнозувати свої видатки та доходи. Виробники перейшли на більш стабільні соняшник, сою, кукурудзу, пшеницю. Великі агрохолдинги взагалі відмовились від гречки, бо це нішева культура.

“Передумов, що гречка подешевшає до збору нового врожаю, немає. Крупа може тільки дорожчати. Запаси дуже малі. Виробники притримують гречку, бо розуміють, що це цінний товар. Тяжко спрогнозувати, на скільки вона подорожчає. Крупа може вже до кінця цього року коштувати 80 гривень”, – підсумував Сергій Громовий.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...