Мед Атлант

У Голині освятили унікальну п’ятиметрову дерев’яну вервицю

У Квітну неділю у храмі Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ села Голиня, що на Калущині, урочисто освятили мистецьку дерев’яну вервицю, яку виготовили місцеві майстри і яка має незвично великі розміри.

Про це інформує видання “Галичина”. 

“Одного разу наш парох отець Анатолій Козак привіз з Івано-Франківська велику вервицю, яку позичив на якийсь час, – з нею ми ходили селом і молитвами гуртували громаду. Враження і відгуки людей, які активно наверталися до спільної молитви, були дуже позитивні. Тож ми подумали собі, а чому б і церковній громаді нашого села не мати таку саму свою вервицю для різних духовних вправ, які б єднали і дорослих, і молодь, і дітей – всіх голинян, у дорозі до Бога. У Голині є чудові й талановиті майстри з деревообробки, зокрема Віктор Максимович і його син Андрій, які навколо себе для втілення доброго задуму згуртували інших односельців і разом з Іванною Лішак, Михайлом Левицьким, Миколою Мазуриком та ін. виготовили величну і красиву вервицю, зробили її унікальною за розмірами. Але не параметри вервиці були в основі нашої ідеї, і не тільки бажання створити її як окрасу для храму, а щонайперше – заохочення до спільної молитви. Наш парох зустрічався з майстрами, пояснював суть ідеї та демонстрував ілюстрації. І майстри виготовили вервицю як витвір мистецтва, а в Квітну неділю ми її й освятили на потужному велелюдді голинян”, – розповів старший брат парафії Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ Іван Мазурик.

Загальна довжина використаного шнура сягає двадцяти п’яти метрів, на вервиці розташовано п’ятдесят малих і шість великих зернят, а також хрест із розп’яттям. Голинська вервиця важить до тридцяти кілограмів.

Читайте також: Квітна неділя 2021: як у Франківську вербу освячували. ФОТОРЕПОРТАЖ.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...