Мед Атлант

У Франківську Центр катамнестичного спостереження приймає щодня до п’яти дітей

Щодня до п’яти новонароджених немовлят, які перенесли тяжке захворювання або народилися передчасно, приймає Центр катамнестичного спостереження за дітьми з групи ризику в Івано-Франківській обласній дитячій клінічній лікарні.

Центр відкрили 22 квітня, пише Суспільне Карпати.

“Відкриття катамнестичного центру є дуже важливим для наших маленьких пацієнтів, їхніх батьків та медичної спільноти. У всіх цих дітей залишаються затримка розвитку, залишкові наслідки перенесеного захворювання. У випадку відсутності ретельного спостереження дуже часто маємо інвалідизацію, порушення розвитку, які запізніло діагностують. Дитина в результаті має втрачені функції”, — розповідає заступниця медичного директора ОДКД Наталія Митник.

 

Щодня центр приймає до п’яти маленьких пацієнтів з усієї області та сусідніх регіонів. Прийом здійснюється за попереднім записом. Обстеження безкоштовне незалежно від місця проживання за умови подання електронного скерування від педіатра чи сімейного лікаря. Огляд відбувається в єдиному кабінеті, куди приходять від двох до шести лікарів — педіатр, неонатолог, невролог, офтальмолог, ортопед та інші. Це скоротить час та зусилля батьків з дітьми замість тривалих походів поверхами та кабінетами медзакладу.

Лікарі центру катамнестичного спостереження супроводжуватимуть малюків від народження до трьох років, а у разі необхідності — і довше.

При виписці зі стаціонару батьки отримують пам’ятку із зазначенням дати наступного візиту та поясненнями, чому важливо не пропустити наступний візит. Це особливо стосується сімей з віддалених районів, гірських населених пунктів.

“Часто мами звертаються, коли вже візуально помітне відставання у розвитку. Це втрачений час. Це можна було попередити і надолужити, якщо би вчасно звернулися”, — каже Наталія Митник.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...