Мед Атлант

У Коломиї планують об’єднати дві школи. Батьки та вчителі проти

Коломийську гімназію № 10, яка одна із перших в Україні прийняла на навчання інклюзивних дітей, планують об’єднати з ліцеєм № 9.

Батьки та вчителі гімназії проти такої пропозиції міської влади. Через це колектив підготував власну стратегію розвитку навчального закладу, пише Суспільне Карпати.

Мати двох дітей, які вчаться у Коломийській гімназії № 10, Ірина Шаверіна розповідає, що у 2014-му році її сім’я переїхала на Франківщину з Півдня України. Навчальний заклад обирали ретельно, тому переводити зараз дітей в іншу школу жінка не хоче.

Перед тим, як віддавати сюди дітей, ми дивилися, яка школа нам більше підходить. І гімназія № 10 мала і має більше переваг для нас особисто, і для багатьох батьків, діти яких тут вчаться. По-перше, школа має зручне розташування, компактна. І найголовніше те, що вона непереповнена, бо це питання комфорту і безпеки наших дітей, особливо – найменших. І коли ми дізналися, коли ми почули про закриття, то були просто в шоці, – сказала Ірина Шаверіна.

В інклюзивному класі навчається дочка Оксани Закоти. Жінка каже, що хвилюється, як її дитина відреагує на перехід в іншу школу. Зі сльозами на очах жінка говорить, що найбільше боїться, щоб з доньки не знущалися.

Буде інший колектив, інші дітки, інші вчителі, інше приміщення. Все буде зовсім іншим для дитини. Все буде нове, їй буде тяжко до цього звикати. І вона тоді може навіть не захотіти йти в школу. Я не хочу, щоб мою дитину звідси кудись брали і переводили в інші класи. Моя дитина тут звикла, – сказала Оксана Закота.

У гімназії навчається майже 300 учнів, восьмеро – на інклюзивній формі навчання. Для таких діток у класах мають бути створені особливі умови, розповідає асистентка вчителя інклюзивної дитини Наталія Тищенко. До прикладу, учнів у класі має бути не більше 30.

А з 2024-го року взагалі має бути лише 24 учні в класі, плюс інклюзивна дитина. А у нас кожна дитина є різна, кожна дитина є особлива. І немає значення, чи дитина інклюзивна, чи не інклюзивна. Це для будь-якої дитини буде стрес, – пояснює Наталія Тищенко.

Заступниця директора гімназії Юлія Довбуш розповідає, що для того, аби навчальний заклад мав шанс на існування, колектив розробив спеціальний проєкт. Його вирішили презентувати начальнику управління освіти.

Ми пропонуємо вивчати з першого класу польську мову. А для старших діток, ми вже поговорили з нашими колегами з Польщі, будемо вводити додатково факультатив “Польська мова”. Також в цей проєкт входить створення недільної школи для батьків майбутніх першачків, – каже Юлія Довбуш. – У цей же проєкт у нас входить створення проєкту “Діти без кордонів”. Ми плануємо, щоб найкращі учні разом з нашими вчителями їздили до Польщі. А їхні – до нас.

Начальник Коломийського управління освіти Любомир Бордун розповідає, що заповненість класів 10-ї гімназії – найнижча у місті. Проте витрати з міського бюджету –чи ненайбільші. Тому задля економії грошей доведеться об’єднати два заклади. В подальшому в приміщенні гімназії повинні навчатися діти початкових класів ліцею. Щодо створення українсько-польської гімназії чиновник має власну думку.

Я мало вірю в цей проєкт, тому що це є досить довгий процес. Для прикладу, дев’ятий ліцей має зв’язки з польськими школами, вони давно співпрацюють. Але вони не розглядали україно-польську школу. Крім того, у нас в місті є вечірня польська школа, вона займається на базі якраз дев’ятого ліцею. Частину занять польської суботньої школи проводять на території ліцею Грушевського. Тому, я думаю, що вони задовольнять всі потреби у вивченні польської мови”, – зазначив Любомир Бордун.

Остаточне рішення щодо майбутнього гімназії повинні ухвалити депутати міської ради під час наступного засідання сесії.

Нагадаємо, коломийську гімназію № 10, у якій найбільше в місті інклюзивних класів, планують закрити. Таке рішення ухвалили у межах освітньої реформи. Минулого тижня вони зініціювали на території школи зустріч з міським головою, щоб висловити  своє занепокоєння щодо ситуації.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...