Мед Атлант

На Городенківщині в собаки виявили сказ

У селі Чортовець, що на Городенківщині, в одному з приватних обійсть виявили сказ собаки.

Про це інформують у Снятинській філії Івано-Франківського лабораторного центру МОЗ.
“Сказ належить до інфекційних захворювань, збудником яких є вірус. Вірус сказу може вражати тварин і людей. Передається збудник сказу при укусі або ослюненні від хворої до здорової тварини або людини. Тому інкубаційний період може коливатися від 7 днів до 1 року, що залежить від місця укусу”, – зауважують у лабораторному центрі.
У тварин захворювання на сказ може проявлятися зміною поведінки. Спочатку тварина втрачає апетит, погано реагує на команди господаря, може роздирати рану в місці укусу, їсти неїстівні предмети. Потім стає агресивною, втрачає страх, тікає з дому і нападає безпричинно на тварин і людей, кусаючи. Період збудження може тривати 4-5 днів, а на 7-8 день хвороби тварина гине.
“У людини захворювання на сказ починається з оніміння в місці укусу, підвищеної збудливістю, підйому температури до 39-40 градусів. Після цього починається період збудження, який проявляється нападами задухи через спазми жувальних і дихальних м’язів. Людина не може пити воду, стає агресивною. Закінчується хвороба періодом паралічів з посиленим слиновиділенням. Сказ закінчується смертю хворого. У випадку сказу хворобу неможливо вилікувати, а її можна попередити шляхом введення в організм людини антирабічної вакцини”, – йдеться у дописі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...