Мед Атлант

Знову разом: історія братів, яких розлучили через закриття “Теплого дому” на Прикарпатті

Два рідні брати, які були вихованцями обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей “Теплий дім” у Долині, знову живуть разом. Через ліквідацію “Теплого дому” їх розлучили у два різні будинки-інтернати. Одного з хлопців направили до Залучанського дитбудинку, а іншого залишили у центрі.

Таке порушення прав дитини зафіксувала тимчасова слідча комісія Верховної Ради України під час свого інспектування соцзакладів на Прикарпатті, пише Суспільне Карпати.

В.о. начальника служби у справах захисту дітей Івано-Франківської облдержадміністрації Віталія Попович пояснила Суспільному цю ситуацію: про те, що ці хлопці – рідні брати, у службі не знали.

Соціальний центр підтримки дітей і сімей “Теплий дім” розрахований на 35 дітей-сиріт і на 15 дітей, які потребують реабілітації за станом здоров’я. Віталія Попович каже, що перед ними постало питання, яким чином можна забезпечити подальше функціонування дітей з інвалідністю, адже у долинському закладі вони можуть бути тільки до 18 років.

“Було прийнято рішення, щоб дітей з інвалідністю перевести в Залучанський будинок-інтернат, оскільки він має всі необхідні для цього пристосування. А “Теплий дім” доповнити дітьми-сиротами, які перебували у центрах соціально-психологічної реабілітації (у селі Мединя і Івано-Франківському обласному центрі)”, – пояснює держслужбовиця.

За її словами, служба у справах захисту дітей ОДА звернулася до керівництва закладу, щоб ті подали їм документи про дітей, які можуть бути переведені до Залучанського будинку-інтернату.

“У “Теплому домі” діти-сироти перебувають на повному державному утриманні, керівництво закладу є їхніми законними представниками. Ми попросили, щоб вони визначили, які діти можуть бути переведені у Залучанський інтернат відповідно до медичних показів і відповідно до тих нормативних документів, які можуть відповідати переведенню у цей заклад. І дирекція визначила нам сімох дітей”, – розповідає Віталія Попович.

Усіх сімох дітей було переведено до Залуччя, разом з ними і цього хлопчика.

“Коли ТСК підняла питання про розлучення двох братів, для мене це було шоком, бо ми цього не знали. Нам були подані документи дітей (довідки, показання), але ніде не було вказано, що в нього є брат”, – продовжує чиновниця.

23-го квітня, на час проведення сесії обласної ради, на якому ухвалили рішення скасувати ліквідацію “Теплого дому”, обидва брати перебували у центрі разом.

Держслужбовиця каже, що де-юре жодних порушень, здійснених інспекцією, не було: “Не йшла мова про усиновлення. Йде мова про переведення із закладу в заклад. І законодавство не забороняє цього, якщо є медичні покази. Але чисто з морального боку це було зроблено неправильно”.

Також, за її словами, на сьогоднішній день спеціально створена комісія проводить службове розслідування. Колишнього керівника служби у справах захисту дітей Івана Ковалика відсторонили від виконання обов’язків.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...