Мед Атлант

Немає грошей – немає світла: на Прикарпатті готуються знеструмити “ковідну” лікарню

 У Долині можуть знеструмити лікарню. Нині там виходжують ще й ковідних хворих. Кілька тижнів тому в коронавірусному відділенні сталася пожежа. Її пацієнти пережили. А от борги лікарні за комуналку можуть стати для них серйознішою проблемою.

Відрізати медзаклад від електрики Обленерго обіцяє вже наступного тижня, інформують “Подробиці”. 

Лікарня заборгувала більше як сімсот тисяч гривень. І така сума набігла за чотири останні місяці,- пояснює головний лікар. Усе через правову колізію. Раніше комунальні послуги медзакладу оплачувала Долинська райрада. Але торік через об’єднання районів її ліквідували. А правонаступником стала Калуська райрада, яка передала лікарню на баланс громади. Та остання офіційно її так і не прийняла. Тож, лікарня буквально зависла в повітрі.

Комунальні послуги оплачує засновник. Ми звертаємося до майбутнього власника і засновника, що треба профінансувати. Повідомили департамент охорони здоров’я наш, що є така проблема, – каже Мирослав Вакалюк, генеральний директор КП “Долинська багатопрофільна лікарня”.

Боргує лікарня не лише за електроенергію. За воду набігло 400 тисяч гривень, а за дрова – майже 300 тисяч.

Досі не почали відновлювати і цей корпус, який кілька тижні тому пошкодила пожежа. На ремонт потрібно більше чотири з половиною мільйонів гривень. Платити мав би балансоутримувач, якого немає.

В Долинській міськраді кажуть: готові прийняти лікарню хоч зараз. Але повністю. І ось тут проблема – Калуська райрада при передачі закладу одну з будівель, колишню стоматологічну поліклініку, хоче залишити собі.

Наразі між міською та районною радами тривають перемовини. Втім, остання, схоже, поступатися не збирається.

Це не є майнові комплекси, весь він є на зовсім іншій вулиці, лікарня в зовсім іншому місці. – Але це ж частина лікарні? – Але якби то було рядом приміщення, а то окрема вулиця. – Чи можна знайти все ж компромісне рішення? – У нас зараз немає фінансування, нам треба звідкись гроші брати, – зауважує Микола Філіпович, заступник голови Калуської районної ради.

В обленерго натомість непохитні. Кажуть, терпляче чекали чотири місяці. Лікарня завинила не тільки їм, а й постачальнику електроенергії. Який власне і звернувся до них з вимогою знеструмити медзаклад.

“Ковідна” лікарня, хворі в реанімації на апаратах. Крім того, що є розводка кисню в стаціонарі, йде мова про концентратори, мова йде про операції, мова йде про гемодіаліз – 27 чоловік приходить. Це все зупиняється, – зазначив Вакалюк.

Куди хворих переведуть, якщо заклад знеструмлять, – медики не знають.

Читайте також: У Долині горить лікарня – евакуювали десятки людей. ФОТО.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...