Мед Атлант

Як на Снятинщині водять гаївки

В селі Белелуя зберегли стародавній звичай – водити великодні гаївки.

Цьогоріч у світлий день Христового Воскресіння біля церкви Успення Пресвятої Богородиці зібралися діти та дорослі. Місцеві жителі на чолі з Михайлом Герлібом з благословення отця Івана Курилюка співали гаївки та великодні пісні довкола храму.
В повітрі панувала тепла атмосфера. Здавалося, що навіть дощ перестав падати через щирий спів парафіян. Посмішки на вустах дітей, танці та пісні, урочисте звучання дзвону у дзвінниці подарували присутнім чудовий настрій та незбутні емоції.
Особливо усім сподобалася «вежа», як її ще називають «піраміда» або «дзвін» у кілька «колін», яку чоловіки побудували на траві, стаючи один одному на плечі в кілька рядів. Колись така конструкція була демонстрацією вправності сили, виявом гідності та сміливості для молодих юнаків, – дописує Iryna Chovhan.
На церковному подвір’ї зустрілися представники різних поколінь: від малого до великого. Прийшла подивитися на дійство і старожителька Тимчук Ганна, якій 91 рік. Пані розповіла, що колись на гаївки приходило значно більше людей, але радіє вона з того, що цей звичай у Белелуї продовжується і надалі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...