Мед Атлант

Реабілітація через сцену театру. У Калуші презентують виставу з учасниками бойових дій

23 травня у День Героїв України Калуський муніципальний народний театр “Легенда” представить третю виставу про бійців російсько-української війни, волонтерів та добровольців Калущини. Вони ж — і учасники самого спектаклю.

Про це Суспільному розповіла режисерка-постановниця Леся Піцик.

Війна на сході України триває уже сьомий рік, тому ми не стоїмо осторонь тих подій і фіксуємо історії тих, хто пройшов крізь пекло війни, — каже Леся Піцик. — Тут — історії бійців АТО. Наша мета — показати, розказати про них. Інколи актор розповідає сам, інколи відтворюємо у сценці.

А на сцені плачуть наймужніші. Це маленька реабілітація через виставу, говорить Леся Піцик. У цьогорічному спектаклі “Відчайдушні люди” розкажуть історію Миколи Стасюка, який під час виходу з Іловайського котла потрапив у полон. Загалом близько десяти учасників візьмуть участь у виставі: парамедики, волонтери, добровольці, бійці та військовий капелан.

З кожним говорю індивідуально, — розповідає Леся Піцик. — Я їм кажу, хлопці, ви на сцені можете навіть нічого не говорити — ми розкажемо за вас, ми подякуємо вам!.

Вистава “Відчайдушні люди” — це вже третя постановка спільно з Калуською спілкою ветеранів АТО. Минулого року презентували спектакль “Незламні”. А все почалося у 2019 з вистави “Монологи війни”, каже ініціаторка мистецького проєкту Леся Піцик.

Раніше я шукала постановки про бійців АТО, а потім подумала: у нас на Калущині близько 700 учасників бойових дій. І мені захотілося розказати про них. Я звернулася до голови Калуської спілки ветеранів АТО Олександра Соколовського. Спитала: як можемо це зробити? Ми хочемо розказати ваші історії, бо не знаємо про вас багато, — каже Леся Піцик.

Тоді Олександр Соколовський розмістив таку пропозицію у чаті, й бійці почали відгукуватися.

Ми повірили, що цей проєкт потрібен. І, здається, нам вдалося. Це — сповідь на сцені, — каже Олександр Соколовський. — Де 2014 рік, а де 2021. Все перетворюється у звичку, і війна стала буденністю. Але якби не хлопці на Сході, то тут не було би спокою. Це треба враховувати. І не тільки показувати учасників АТО з поганої сторони, бо якщо хтось зробить щось погано, то акцентують, що це учасник АТО, а не громадянин України, — розповів Олександр Соколовський.

До слова, згодом історії зі спектаклів хочуть архівувати та видати альманах про захисників з Калущини.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...