Мед Атлант

Сміттєвий майданчик за власний кошт. Як жителі Івано-Франківської ТГ сортують побутові відходи

Мешканці двох п’ятиповерхівок у селі Чукалівка Івано-Франківської громади самотужки сортують побутові відходи вже декілька років. За власні гроші вони облаштували у своєму дворі сміттєвий майданчик, пише Суспільне Карпати.

За словами голови ОСББ на вулиці Довбуша, 204 Володимира Матковського, зробили це для того, аби зменшити гори непотребу у селі.

Біля двох п’ятиповерхівок у селі Чукалівка, за словами мешканки Христини Федорищак, під час будівництва забудовник не облаштував сміттєвий майданчик. Для побутових відходів тут був лише один контейнер. Тоді ж, розповідає жінка, і виникла потреба облаштувати більшу територію для збору сміття.

“Мешканці нашого ОСББ підтримали таку ідею, і наші чоловіки самостійно це робили. Всі разом згуртувалися, тому ось такий результат. Я думаю, відсотків, напевно, 85 з нашого ОСББ мешканців, то вони сортують сміття”, — каже Христина Федорищак.

На відведеній території для сміття біля будників мешканці спершу із дерев’яних піддонів змайстрували чотири контейнери для відходів. Окремо тут збирають скло, папір, картон, пластик, металеві бляшанки та батарейки. Пізніше збудували покриття над сміттєвим майданчиком. Голова ОСББ на вулиці Довбуша, 204 Володимир Матковський розповідає, що на матеріали витратили до п’яти тисяч гривень. За словами чоловіка, відсортоване сміття передають на підприємства для подальшої переробки. А за виручені гроші від пластику, паперу чи скла купують найнеобхідніше для ремонту будинків.

“Майданчик, як бачите, достатньо великий і просторий. Є де розмістити. І все сухе, чисте. Ну, приємно. Нічого не смердить. Тому що ми так само відсортовуємо і харчі або органіку. У звичайному режимі без сортування ми б збирали два контейнери, а так ми збираємо тільки один контейнер у тиждень, за який ми платимо”, — каже. Володимир Матковський.

За словами заступника міського голови Михайла Смушака, в Івано-Франківській територіальній громаді є проблема із сортування сміття. Щодня вивозять у середньому 173 тонни відходів. І лише 3 % від цієї кількості відсортовують.

“В Івано-Франківську є приклади, коли є будинок, він має закритий майданчик. Тільки мешканці мають ключ від цього майданчика. Відповідно, воно — в ідеальному стані. Кожен сусід дивиться один за одним, аби не насмітили. Тоді буде порядок”, — розповідає Смушак.

Заступник міського голови каже, що іншою проблемою у громаді є недостатня кількість контейнерних майданчиків для сміття. За його словами, облаштовувати територію для сміттєвих баків повинні забудовники.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...