Мед Атлант

У родинній садибі Стефаника зіграють виставу-драму під відкритим небом

14 травня у селі Русів на території садиби Василя Стефаника актори Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка зіграють драму-ораторію “Вона  Земля”.

Готувалися до цієї вистави приблизно рік, розповів Суспільному режисер, керівник драмтеатру Ростислав Держипільський.

За його словами, команда раніше побувала у Русові, зокрема, у будинку, де жив та писав Стефаник.

Там неймовірно красиві локації та краєвиди. І ми ще тоді казали, що треба зіграти виставу. Коли ми були там, буквально, після прем’єри, чотири роки тому, як відбулася вона на день народження Стефаника. Власне, відтоді ми планували, — розповідає Ростислав Держипільський.

Процес роботи, за його словами, не був стандартним. Команда досліджувала твори Стефаника, його новели та проводила тренінги. Загалом підготовка тривала близько року. До слова, виставу зіграють під відкритим небом.

Ми хочемо її повністю відтворити, як вона в оригіналі відбувалася, з декораціями. Якщо ви знаєте, декорації в нас — такий начебто закинутий старий іконостас, у якому перебувають герої, основні дійові особи, — сказав Держипільський.

Він додає, що вистава є символічною для українців. Основою для спектаклю “Вона — Земля” стали твори, які Василь Стефаник створив після того, як розпочалася Перша світова війна.

Тоді у Стефаника була перерва, пауза, 14 років він не писав. І це, власне, відкрило новий виток. Твори, які за радянської доби не дозволяли, наприклад, “Сини”, “Марія”. Вони, на жаль, актуальні сьогодні. Тоді Україна мала можливість стати незалежною, бути окремою державою, але втратила свій шанс, і відбулися сумні події для Української нації. Це ще якась така річ, щоб цього не повторилося, і ми раз і назавжди вийшли із тієї кризи, — додав Ростислав Держипільський.

 Вистава “Вона — Земля” розпочнеться о 20:30. Вхід на подію вільний.
 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...