Мед Атлант

У Калуші дали дозвіл на МАФи в зеленій зоні міста

Проєкт рішення виконавчого комітету Калуської міської ради «Про надання дозволу фізичній особі-підприємцю Мандрик Зоряні Мирославівні на розміщення 2 груп тимчасових споруд (по 5 павільйонів) для провадження підприємницької діяльності на вул. Винниченка,1,3,5 у м. Калуші» було оприлюднено на офіційному сайті Калуської міської ради ще 18 березня. А на засіданні виконкому 27 квітня його чомусь розглядали як додаткове. Більшістю голосів членів виконкому проєкт рішення був підтриманий.

За рішенням, підприємиця Зоряна Мандрик отримала дозвіл на розміщення двох груп тимчасових споруд орієнтовною загальною площею 132,8 кв. м кожна (загалом виходить 10 павільйонів на 265,6 кв. метрів — фактично невеликий торговий комплекс) терміном на три роки. Управління архітектури та містобудування Калуської міської ради має виготовити паспорти прив’язок двох груп тимчасових споруд. А підприємець — отримати паспорти прив’язок груп тимчасових споруд, технічні умови для під’єднання до інженерних мереж, встановити групи тимчасових споруд згідно з паспортами прив’язки та виконати всі роботи з благоустрою згідно з проєктною документацією. А також — укласти договір оренди окремих конструктивних елементів благоустрою з управлінням комунальної власності міської ради та укласти договір на вивіз твердих побутових відходів, інформують “Вікна”. 

У рішенні також прописали, що за потреби власниця тимчасових споруд  може за два місяці до закінчення терміну дії рішення виконкому звернутись з заявою про продовження його дії.

Обговорення цього проєкту рішення на засіданні 27 квітня було лаконічним. Як повідомив головний архітектор міста Роман Кузик, підприємець має намір продовжити лінію тимчасових споруд до світлофора на перехресті з вул. Сівецькою. Між групами тимчасових споруд буде дистанція 10 метрів. Зауваження членів виконкому про наміри звільнити центральні вулиці міста від МАФів, давати такі місця через конкурс тощо залишилися без уваги й обговорення. «За» проголосував 21 член виконкому, в тому числі міський голова та присутні на засіданні заступники міського голови.

Тим часом про те, що центральні вулиці потрібно звільняти від тимчасових споруд в Калуші говорять давно. Після рішення від 27 квітня слід розуміти, що ці наміри ніяк не пов’язані з реальними справами. По-друге, якщо вже є намір вставити тимчасову споруду в такому місці, то за логікою мав бути оголошений конкурс — від цього виграла б громада. Так, за попередньої каденції міської ради проводили такий конкурс і досвід виявився невдалим: були запропоновані величезні суми, які потім не сплатили. Проте все ж це не підстава надавати дозволи на нові тимчасові споруди на землі комунальної власності без конкурсу, який є найбільш справедливим і прозорим шляхом.

До того ж, раніше міська влада не була такою поблажливою до підприємців, які зверталися за дозволами на встановлення тимчасових споруд, а риторика членів виконкому була зовсім інакшою.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...