Мед Атлант

У Франківську показали, як облаштовують сонячну пекарню

Сонячна пекарня “Радість без меж” незабаром з’явиться в Івано-Франківську при монастирі Святого Йосифа. Там працюватимуть люди з ментальними розладами та синдромом Дауна, пише Суспільне Карпати.

На реалізацію ініціативи з міського бюджету спрямують 300 тисяч гривень. Проєкт став переможцем цьогорічного “Бюджету участі”.

У сонячній пекарні другий місяць триває ремонт.

Старший майстер Роман Романчук розповідає, тут облаштовують окремий вхід, кухню, два зали і дитячий простір.

“Роботи тут дуже багато зробили. Викопували землю, опускалися до низу, вивозили землю, штукатурили. Зараз тут вже основна робота зроблена: шпаклівка, це все. Залишилося оздоблення: побілка, оздобити стіни, паркет постелити. Як бачите, кухню вже закінчуємо, потрошки плитку кладемо. Лишиться ще обладнання”, – розповідає Роман Романчук.

емонт у пекарні, за словами настоятеля монастиря Святого Йосифа отця Андрія, розпочали робити за гроші благодійників. Проте невдовзі отримають фінансування і з міського бюджету.

“З міського бюджету – це буде 300 тисяч. Це великий проєкт, в категорії “Інше” був. Але в сумі, з того, що я бачу, нам потрібно буде не менше двох з половиною – трьох мільйонів, так коливається залежно чи відразу все робити, чи доробляти поступово”, – розповідає отець Андрій Цікало.

У сонячній пекарні офіціантами працюватимуть люди зі спільноти “Дар любові”, який діє при монастирі.

Працівниця Людмила Захарук, каже, що вони старанно готуються до своєї першої професії.

“Вже налаштовані, щоби бути офіціантами, подавати каву. Вони вже і вчаться, як це працювати з підносами. Це дуже смішно і дуже гарно виглядає, і піднімає настрій. Дуже хороші дітки. Я думаю, ці всі люди, котрі раз спробують, вони щоразу, кожного дня і не один раз завітають до нас в пекарню”, – каже Людмила Захарчук.

Начальниця відділу стратегічних комунікацій Христина Гнатів розповіла, що цього року Бюджет участі вперше реалізовували на території Івано-Франківської громади. Раніше проводили лише в місті. Загалом було подано 272 проєкти на загальну суму понад 104 мільйони гривень.

“58 % авторів – це є жінки, в нашій програмі. 42 % — чоловіки цього року. Вік авторів, що цього року нас теж здивувало, від 18 до 86 років. Найстаршому автору проєкту було 86 років. До голосування робоча група допустила 252 проєкти. За них проголосували 54 961 людина”, – розповідає Христина Гнатів.

За її словами, загалом переможцями стали 62 проєкти на загальну суму майже 20 мільйонів. Спочатку переможців мало бути тільки 55. Але робоча група звернулася до міського голови з проханням дофінансувати. Цього року понад 50 % проєктів було подано онлайн.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...