Мед Атлант

У Франківську презентують книгу про життя в окупованому Слов’янську

Сьогодні, 20 травня, 0 18 годині в Івано-Франківську  у Ресторації Мулярових  презентують книгу “Місто, з якого почалася війна”.

Книга складається з 78 свідчень постраждалих та свідків порушень прав людини у Слов’янську, які задокументували і описали представники правозахисної коаліції “Справедливість заради миру на Донбасі”. Автори описують життя окупованого міста – реакцію місцевої влади, розгортання російської пропаганди, переслідування через віру, незаконні затримання, функціонування таємних в’язниць, катування та вбивства, які там відбувалися, примусову працю, випадки торгівлі людьми, надання медичної допомоги, вплив війни на життя дітей та підлітків; подальше спільне життя у громаді людей, які були по різну сторону барикад.

Я розпочала збирати відомості у 2015 році. Документувала порушення прав людини, щодо осіб, які перебували у незаконних місцях позбавлення волі і при те, як полонені отримували медичну допомогу. Досвід Солом’янська є важливим для всієї України. Це місто- перше де незаконні збройні формування захопили владу, – розповідає Євгенія Бардяк  громадська діячка, представниця ГО “Молода Просвіта Прикарпаття” , авторка розділу про доступ до медичної допомоги у час війни.
Ми намагалися розповісти історії пересічних мешканців Слов’янська. Вони пережили травмуючу подію. Я писала про обстріли, загибель цивільних, про волонтерський рух, який завозив продукти людям, – додає Наталія Каплун, представниця БФ “Восток SOS”, авторка розділу про обстріли цивільної інфраструктури та розділу про пошук шляхів примирення в громаді.
Я писала розподіл про інформаційну війну. Проводила інтерв’ю з місцевими жителями, інтерв’ю, аналізували заголовки російських ЗМІ. Хотіла дослідити вплив російської пропаганди на людей. І цей вплив колосальний. Основна причина, чому ті люди взяли зброю до рук і почали воювати проти українців – це вплив ЗМІ, – розповідає Надія Нестеренко, представниця ГО “Східноукраїнський центр громадських ініціатив”, авторка розділу про вплив російської пропаґанди.
За її словами основна ціль російської пропаганди  – це звинуватити українських вояків в обстрілах мирного населення.
Книжки безкоштовно роздаватимуть присутнім на презентації. Також книги будуть в бібліотеках міста. Книга є і у інтернеті у вільному доступі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...