Мед Атлант

У Калуші встановили вишиваний рекорд площею 12 квадратних метрів

Калуш відзначає День вишиванки черговим рекордом. У місті створили найдовший вишитий рушник довжиною 11 метрів 79 см та завширшки 1 метр 2 см.

У Всесвітній день вишиванки реєстрація рекорду України відбулася на території Калуського фахового коледжу культури і мистецтв, інформують “Вікна”.

Рекорд встановили в номінації “Найдовший рушник, виготовлений технікою “фелтинг” з використанням орнаментальної символіки різних етнографічних груп України”. Дрес-кодом стала вишиванка.

Виріб-рекорд створили викладачі Фахового коледжу культури і мистецтв разом зі своїми учнями. Над вишиваним рушником працювали пів року.

Рушник прикарашають 22 орнаменти різних українських етнографічних груп. По центру зобразили емблему коледжу, а по боках — герби Калуша та України.

Фелтинг (валяння, валка) — виготовлення вовняних виробів та їх ущільнення способом зчеплення і переплетення між собою волокон вовни. У процесі валяння вовну розпушують, замаслюють і змішують, з суміші утворюють вату, а з неї нашаровуванням готують основу за формою виробу. Основу ущільнюють, просочують розчином сірчаної кислоти і звалюють, після чого вдаються до опоряджувальних операцій (шліфування і чищення ворсу, пресування тощо).

Досягнення зафіксували представники Національного реєстру України на подвір’ї навчального закладу. Сертифікати про встановлення рекорду передали голові Калуської громаді Андрію Найді та в. о. директора коледжу Ярославу Яціву.

Цього ж дня на подвір’ї палацу культури “Юність” триваають майстер-класи валяння вовною “Живопис і фелтинг”і  виготовлення ляльки-мотанки “Щастя”.

Калушанам та гостям міста запропонували частування по-бойківськи, танці у вишиванці та орнаментальний розпис обличчя.

У палаці культури триває мистецька програма за участі творчих колективів та виконавців Калуського фахового коледжу культури і мистецтв. Спеціальний гість цього дня в Калуші — переможець вокального шоу “Голос країни” Сергій Лазановський.

У програмі заходів окрім рекорду планують провести ярмарку, ряд майстер-класів, фудкорд по-бойківськи, патріотичний бодіарт, парад вишиванок, мистецьку програмі в ПК «Юність» та встановити фотозону.

Читайте також: Як франківці відзначають День вишиванки. ФОТОРЕПОРТАЖ.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...