Мед Атлант

Кількість смертей від COVID-19 у світі може бути у 2-3 рази більшою за офіційну статистику ㅡ ВООЗ

У Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) вважають, що справжня кількість померлих унаслідок ускладнення коронавірусної хвороби у світі може бути значно вищою за офіційні дані.

Про це заявила помічниця гендиректора ВООЗ Саміра Асма, представляючи щорічний звіт про статистику світової охорони здоров’я, пише hromadske з посилання на Reuters.

«Ми, швидше за все, стикнулись зі значним зниженням загальної кількості смертей, прямо чи побічно пов’язаних з COVID-19», ㅡ сказала вона.

За словами Асми, наразі кількість смертей через ускладнення COVID-19, може бути «у два-три рази більшою» та становити близько 6-8 мільйонів. Натомість офіційні дані країн наразі свідчать про близько 3,4 мільйона померлих у світі.

У ВООЗ кажуть, це могло статися через відсутність надійних систем реєстрації смертей у багатьох країнах та те, що багато людей помирали через COVID-19 до того, як пройшли тестування на коронавірус.

Окрім того, у деяких пацієнтів не реєстрували смерть від COVID-19, оскільки вона не була пов’язана напряму із захворюванням, або ж люди з різних причин не зверталися по допомогу лікарів.

За даними ВООЗ, навіть у регіонах з відносно надійною системою реєстрації, ймовірно, не зовсім точна статистика.

Раніше про невідповідність офіційних даних говорили науковці. Так, група вчених з науково-дослідного інституту Вашингтонського університету підрахувала, що з початку пандемії коронавірусу у світі від ускладнень COVID-19 померли приблизно 6,9 мільйона людей.

За даними науковців, найбільша кількість смертей від COVID-19, які не увійшли до офіційної статистики, була у країнах з наймасштабнішими спалахами захворювань. Однак у деяких країнах, де епідемія коронавірусу розвивалася не так гостро, після перерахунку показники також виявилися значно вищими.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...