Мед Атлант

Розмір Шевченківської премії зріс до 240 тисяч гривень

У 2021 році розмір Шевченківської премії становить 240 тисяч гривень. Про це йдеться в указі “Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка”, який підписав президент України.

У 2020-му і 2019-му роках розмір премії становив 200 тисяч гривень. Відтак, цього року він зріс на 40 тисяч гривень,  досягнувши рівня 2018 і 2017 років. У 2016 році призова сума Шевченківської премії становила 192 тисячі гривень, інформує “Читомо”. 

Як зазначено у пункті 1.3 Порядку представлення творів на здобуття премії, присудження Національної премії провадиться Указом Президента України на підставі рішення Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Розмір Національної премії визначається кожного року Президентом України.

Нагадаємо, що лавреатів цьогорічної премії оголосили у березні цього року. У номінації «Література» перемогу здобула Оксана Луцишина з романом «Іван і Феба» (Видавництво Старого Лева), а у номінації «Публіцистика, журналістика» переміг Станіслав Асєєв з книжкою есеїв «В ізоляції» (видавництво «Люта справа»). Вручення премії відбулось 20 травня – у день шістдесятої річниці її заснування.

Минулого року у номінації «Література» переможцями стали: Маріанна Кіяновська з книгою поезій «Бабин Яр. Голосами» і Тарас Прохасько зі збіркою есеїв «Так, але…».

Раніше повідомлялося, що Шевченківський комітет очолив головний редактор телебачення Суспільного мовника Юрій Макаров, також оновився склад комітету.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...