Мед Атлант

У Франківську 24-річну дівчину лікарі врятували від інсульту

У Франківську медики врятували 24-річну пацієнтку. У неї стався інсульт.

Історією поділилися на сторінці Хірургічний Корпус ОКЛ.

Дівчину знайшли непритомною та з втратою рухів у правих руках. Хвору доставили у Центральну міську клінічну лікарню у важкому стані із паралічем кінцівок та порушенням свідомості. Провели КТ головного мозку, на якому не було змін, що вказувало на гострий ішемічний інсульт, який ще невидимий у такий ранній період.
Хворій негайно було впроваджено протокол тромболізису, але, на жаль, тромб не вдалося розчинити фармакологічно. Повторно проведене КТ із ангіографією вказало на закриття великої артерії мозку, що пояснювало неефективний тромболізис. Невролог Світлана Лазорик разом із проф. Вікторією Гриб, знаючи про катастрофічні наслідки такого інсульту та важливість кожної хвилини для порятунку мозку, негайно проконсультувалися із нейрохірургом обласної клінічної лікарні Андрієм Мартином для можливого проведення самої сучасної та ефективної операції – прямого черезсудинного видалення тромбу так званої тромбекстракції, – зазначають у дописі.
Такі операції є найновішим досягненням у лікуванні гострого ішемічного інсульту у світі, але ефективні тільки в перші 4-6 годин, коли ще не втрачено головний мозок. Пацієнтку негайно доправили в рентгенопераційну обласної лікарні. Час від початку інсульту був не більше 3 годин, що давало велику надію на порятунок головного мозку. Була закрита тромбом найважливіша артерія, що харчує мозок, – середня мозкова артерія зліва. Тотальне закриття її призводить до повної втрати мови та паралічу правих кінцівок практично на все життя. А у більше між 50% хворих закінчується смертю, кажуть лікарі.
Система для відсмоктування тромбів (Penumbra).
Нейрохірургом Андрієм Мартином використано методику так званої подвійної тромбекстракції, яка є найнадійнішою із операцій та прийнятою як золотий стандарт у розвинутих країнах світу. Полягає вона у використанні спеціальних стент-ретріверів у поєднанні з великого тиску відсмоктуванням.
Дівчину із незначними елементами порушення мови та легкої слабості в руках на 5-й день виписали із стаціонару, а вже за тиждень прийшла самостійно на огляд та розмовляла. На цей час рухи в руках повністю відновлені, вона самостійно ходить, є незначне затруднення у мові, яке мине за кілька тижнів.
Головне фото ілюстративне. 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...