Мед Атлант

Коронавірус і рак: коли в Україні вакцинуватимуть онкопацієнтів і чому треба швидше

За даними Національного інституту раку, зараз в Україні понад мільйон онкопацієнтів. Приблизно 300 тисяч із них лікуються від раку. За планом МОЗ, їхня черга робити щеплення проти COVID-19 настане ще не скоро. Хоча це група ризику, а рівень смертності від COVID-19 серед онкопацієнтів доволі високий. Чому їм повинні робити щеплення якомога швидше, чи вдалося комусь прискорити чергу та чи не нашкодить їм вакцина — у матеріалі hromadske. 

У разі захворювання на COVID-19 в онкопацієнтів виникає підвищений ризик важкого перебігу хвороби, розвитку ускладнень та смертності. Хімієтерапія, яку використовують під час лікування раку, спричиняє слабкість імунітету. За даними Американського національного центру біотехнологічної інформації, смертність серед онкопацієнтів, у яких виявили COVID-19, становить 25%. Тобто помирає кожен четвертий.

черга на вакцинацію проти COVID-19, відповідно до календарного плану Міністерства охорони здоров’я, до онкопацієнтів має дійти аж у листопаді-грудні 2021 року. Саме тоді, за оптимістичним сценарієм МОЗ, триватиме четвертий етап вакцинації.

Фото з електронного мікроскопа показує частинки коронавірусу SARS-CoV-2, помаранчеві, ізольовані від пацієнта. Дослідження, опубліковані 28 травня 2020 року, демонструють, який небезпечний коронавірус для нинішніх і колишніх хворих на рак
Фото: National Institute of Allergy and Infectious Diseases

У цей час щеплення робитимуть людям 60-64 років, дорослим від 18 до 59 років із супутніми захворюваннями, зокрема онкологічними, і тим, хто працює та відбуває покарання в місцях обмеження волі. Загалом це приблизно 11 млн людей.

Лікарі та медичні працівники онкологічних закладів увійшли до другого етапу вакцинації, який наразі вже закінчився.

Ще в лютому 2021 року «Коаліція онкопацієнтів України» звернулася до Верховної Ради з проханням пришвидшити вакцинування хворих, які перебувають в активній фазі лікування, після нього й тих, які починатимуть лікування цього року, а також медичних працівників відповідних закладів.

Медичний працівник робить укол китайської вакцини Sinovac (CoronaVac) під час пріоритетної програми щеплення проти COVID-19 для людей похилого віку в Сан-Паулу, Бразилія, 8 лютого 2021 року
Фото:  AP/Andre Penner

У МОЗ на запит hromadske відповіли, що, згідно з Дорожньою картою, пацієнти з онкологічними захворюваннями й так долучені до вакцинації серед перших (Хоча, відповідно до плану, за Дорожньою картою вони чекають черги до четвертого етапу вакцинації).

Онкопацієнти можуть прискорити свою чергу на щеплення так само, як і будь-яка інша людина в Україні — за власною ініціативою. Так подекуди залишковими дозами вже вакцинували публічних осіб і навіть молодь, яка не входить до жодної групи ризику.

Наприклад, онкопацієнтка Юлія Ковмір із Києва потрапила на вакцинацію через сімейного лікаря. Спочатку вона порадилася зі своїм онкологом, і він дав дозвіл на щеплення. Наприкінці березня Юлія написала сімейному лікарю, що має бажання отримати щеплення разом із чоловіком, якщо у лікарів будуть залишкові дози. І вже за кілька днів їх запросили на вакцинацію. Чи вдасться їм отримати другу дозу — поки що невідомо.

Отець Ярослав Рохман, священник Української греко-католицької церкви, у захисному одязі проти коронавірусу, благословляє 34-річну Галину Шаміневу, яка помирає від раку, у хоспісі в Івано-Франківську, Україна, 28 травня 2020 року
Фото: AP/Evgeniy Maloletka

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...