Мед Атлант

На межі екокатастрофи: Домбровський кар’єр може забруднити прісні річки Франківщини

Прісні підземні води на Прикарпатті можуть засолитися через Домбровський кар’єр. До такого висновку дійшла міжвідомча комісія Верховної Ради, яка досліджує проблеми Калуського гірничо-промислового району, пише Суспільне Карпати.

Якщо це станеться, то кар’єр забруднить річку Сівка, яка впадає у Дністер, а той, у свою чергу, прогнозують, рознесе забруднену воду навіть в інші країни.

Домбровський кар’єр був в експлуатації до 2007 року. Це — єдиний кар’єр, який експлуатували відкритим способом і на ньому проводили видобуток калійних солей. Поки у кар’єрі працювали, була збудована дренажна траншея, доти працювали насосні станції, які відкачували поверхневі води. Однак, коли зупинили експлуатацію, кар’єр почав заповнюватися водою.

Зараз рівень розсолів у Домбровському кар’єрі становить 288 метрів. Кар’єр складається з двох частин — південної та північної. На південній залягання розсолів зупиняється на рівні 100 метрів, на північній — прилизно 40 метрів.

За словами начальника управління екології Андрія Пліхтяка, Домбровський кар’єр небезпечний тим, що у ньому відбувається розчинення калійних солей — розсолів.

“За дослідженнями на сьогоднішній день на поверхні є мінералізація 10 міліграмів на літр, але на дні вона є набагато більша — до 400 міліграмів на літр. Через їхнє потрапляння у водоносні горизонти існує загроза засолення водоносних прісних підземних вод”, — сказав Андрій Пліхтяк.

Комісія уже обстежила Добровський кар’єр, його хвостосховища та солевідвали. Пізніше відбудеться засідання комісії, на які напрацюють подальший план дій.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...