Мед Атлант

Де в криницях на Франківщині переважає вміст нітратів у воді

На Франківщині спеціалісти обласного лабораторного центру перевірили воду у криницях приватних обійсть, де проживають діти до 3 років. Вода у понад 40 % колодязів містить нітрати. Про це Суспільному повідомив завідувач відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень обласного лабораторного центру Юрій Здоровий.

За словами чиновника, фахівці зосередилися на господарствах, де мешкають діти до 3 років, оскільки постійне вживання води із перевищеним вмістом нітратів малюками саме такого віку, може мати негативний вплив на їхнє здоров’я.

“Наразі випадків захворювання серед дітей у нас не було і надіємося — не буде… Але повинен сказати, ситуація не йде на краще, вона – стабільна. Ми фіксували перевищення вмісту нітратів у два, а то й у три рази в деяких криницях. Цією водою можна поливати город, прати білизну. А кип’ятіння не допомагає, кип’ятіння може тільки погіршити ситуацію”, — каже Юрій Здоровий.

Городенківщина, Тлумаччина, Снятинщина, Рогатинщина – саме в цих місцевостях вміст нітратів у воді зазвичай перевищує норму. Таку тенденцію спеціалісти простежують вже впродовж 10 років.

“Це райони, де розвинуте сільське господарство. Активно і дуже сильно використовують азотні добрива. Це джерело, яке поступає чи з городів, чи з полів. Інше джерело забруднення — це можуть бути неправильно облаштовані криниці або неправильно вибране місце для колодязів. Наприклад, відстань від стайні або вбиральні має бути – 20 метрів”, — розповідає Юрій Здоровий.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...