Мед Атлант

На Надвірнянщині сім’я 10 років живе над проваллям

У прикарпатському селі Стримба, що на Надвірнянщині, сім’я Світлани Литвин живе поблизу провалля. Воно утворилося після сильних дощів ще 10 років тому.

Жінка хвилюється, що під час зливи провалля може збільшитися, і будинок буде зруйновано, пише Суспільне Карпати.

Жінка розповідає, що 10 років тому, коли утворилася западина, мешканці села почали її засипати, проте під час паводків, особливо минулорічного, вода знову розмила грунт. З роками провалля збільшилося.

Знесло буквально верхівку дороги, все з камінням, з глиною — донизу. Страшно жити, тому що ти не знаєш, чи дійде це все до хати і знесе разом із будинком. Поки що повені ще немає, якось так живемо. Але зараз літо і будуть потопи, то провалля буде робитися ще більшим, — розповідає жінка.

Світлана Литвин каже, що зверталася до влади територіальної громади, після цього до її будинку лише привезли шини від вантажівок та труби, щоб укріпити грунт.

За словами старости Стримби Любомира Дубіщака, комісія сільської ради минулого року обстежила провалля та виготовила проєктно-кошторисну документацію на 300 тисяч гривень, яку подала в Надвірнянську райдержадміністрацію.

Не знаю чому, яка причина, не було коштів профінансовано. Крім цього, також ще 10-11 об’єктів також було задокументовано і надано документи до адміністрації. Проте на даний час фінансів не надходило в сільську раду, і ми не можемо приступити до робіт. Вже як створилася Надвірнянська ТГ, то ми звернулися до керівництва, — каже Любомир Дубіщак.

Влада Надвірнянської територіальної громади планує провести ремонт вулиці Молодіжна, каже начальник управління житлово-комунального господарства та інфраструктури Надвірнянської міської ради Андрій Гуцько. В межах ремонту заплановано відвести частину води, яка через дощі збирається у найнижчій точці біля провалля і поглиблює його.

Ми плануємо встановити перетічні лотки вздовж вулиці, частково забирати воду, також розчищувати канави, щоб хоча би частково локалізувати цю проблему. Якщо говорити про укріплення берега, ми також склали цей об’єкт і передали в управління цивільного захисту, але, на жаль, як нам відомо, він не потрапив в перелік об’єктів, що можуть фінансуватися в цьому році, — розповів Андрій Гуцько.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...