Мед Атлант

У Франківську показали виставу про історію кохання загиблого воїна

В Івано-Франківську актори львівського театру імені Марії Заньковецької презентували виставу про історію кохання загиблого військового з Прикарпаття. Її поставили за автобіографічною книгою учасниці бойових дій на Донбасі Валерії Бурлакової.

Документальну драму “Життя P.S.” в Івано-Франківську зіграли вперше. Серед глядачів була присутня мама загиблого військового, пише Суспільне Карпати.

Документальна драма розповідає про історію кохання військових Анатолія Гаркавенка та Валерії Бурлакової. Вистава – це спогади Валерії до та після смерті Анатолія.

Тема вистави в рази об’ємніша, ніж сюжет. Сам парадокс, який закладений в цій історії, – жінка на війні, народження дитини. Воно саме по собі є парадоксальним. Де війна, де любов? Як може жінка, мама брати в руки зброю, стріляти з гранатомета в іншу жінку по тому боці війни. Ці речі, які відбуваються зараз, це – не історія, це не Друга світова, – говорить режисер Назар Павлик.

Роль головної героїні виконує Мар’яна Кучма. Каже, авторка книги, яку вона грає, –зовсім інший типаж жінки. Проте у виставі хотіли показати не особистість Валерії, а дещо інше.

І ми не намагалися, не було завдання перенести Лєру в Лєру сюди, на сцену. Це більше, скажімо так, уособлення жінки, як такої, на війні. І стояло якраз питання – жінка на війні та кохання під час війни, – сказала Мар’яна Кучма.

На сцені в ролі “Морячка” Анатолія Гаркавенка виступив Олесь Федорченко. Ця вистава є знаковою для обидвох акторів, розповідає Мар’яна Кучма.

Це його перша вистава, після… Він кілька років тому потрапив у серйозну автокатастрофу. І актор без ноги працює на сцені. Він в нас вже активно повернувся в театр. Він виходить на сцену, в нього протез. Він в нас просто крутий і класний. І це була перша його роль, робота, на яку ми запросили, щоб він вийшов з нею, – додала Мар’яна Кучма.

Акторка перед виставою розповіла, що хвилюється, адже сьогодні на виставі є мама Анатолія Гаркавенка, яку актори неодноразово згадують під час вистави.

Анатолій Гаркавенко загинув у 2016 році. Він підірвався на розтяжці на шахті “Бутівка” між Авдіївкою та селом Спартак під Донецьком. Мама Анатолія Ганна Гаркавенко розповіла, що читала книгу про життя сина, а виставу бачила лише по телевізору.

Я лише плакала, більше нічого не можу сказати. Бо то все наяву, то їхнє життя. Це не можна передати, бо це є їхнє життя. Вони мали розписатися, в січні приїхати. Як вони раділи, що мали приїхати, як вони хотіли повінчатися, як вони хотіли розписатися, як вони життя будували наперед. Я сподіваюся, що ця вистава буде уроком усім, і хай люди почують, як на війні, – розказала Ганна Гаркавенко.

До та після вистави глядачі змогли придбати книгу Валерії Бурлакової “Життя P.S.”. Визначеної ціни вона не має. Ці гроші, розповіла Мар’яна Кучма, збирають для ремонту техніки для розвідки. Згодом кошти передадуть бійцям, які зараз воюють на Донбасі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...