Мед Атлант

У Франківську відбувся перший «Медіа-сніданок з Митрополитом»

З нагоди Дня журналіста, що традиційно відзначають 6 червня, сьогодні в Івано-Франківську вперше провели «Медіа-сніданок з Митрополитом». Захід відбувся в духовній семінарії, а головною темою зустрічі стали «Відкриті двері Церкви».

Участь у події взяли представники місцевих засобів масової інформації – інтернет-видання, телебачення, радіо та друковані видання.

Розпочалася зустріч з молитви молебня до Христа Чоловіколюбця, яка зазвичай лунає у всіх храмах у місяці червні. Молебень очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Владика Володимир Війтишин у співслужінні священнослужителів Департаменту інформації Архієпархії. Після спільної молитви за журналістів, Митрополит звернувся до усіх присутніх з привітальним словом.

Я дуже радію, що ми пліч-о-пліч йдемо по житті, де є багато різних викликів. Згадаймо, як спершу в часі пандемії було складно орієнтуватися. Але здається, що за той час ми стали ближчі до Бога, шукаючи Господа. Сьогодні ми молимося за вас цей молебень та дякуємо Богові за вас! Хай Господь допомагає у вашій праці, але також і у сімейному житті. Коли ваше серце щасливе, ваша праця теж буде щасливою. Хотілося би, щоб ми з вами підтримували людей, щоб наше слово давало надію на життя, – привітав та подякував за плідну співпрацю Митрополит Володимир.

Окрім того, Владика нагородив усі редакції ЗМІ Митрополичою грамотою, вітаючи їх з професійним святом.

Після перерви на каву з вітальним словом до присутніх звернувся о. Іван Стефурак – Директор Департаменту інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. Вітаючи журналістів, отець наголосив на гарній спільній співпраці журналістів та Церкви, зазначаючи, що в обох є одна спільна мета.

Сьогодні я хочу по-особливому ще раз подякувати усім Вам за цю нашу спільну працю, яку ми робимо для суспільства. Церква вбачає у вас не пасивних передавачів інформації, але креативних співтворців поширення культури, духовності та добрих діл у суспільстві. Яскравим прикладом цього є наша діяльність під час пандемії. Кожен крок, який ми, як Церква, робили для лікарів, малозабезпечених осіб чи потребуючих, ви гарно описували та доносили до всіх людей, створюючи контент, який додавав усім надії, – зазначив священнослужитель.

Далі журналісти, в контексті теми зустрічі, мали можливість послухати інформативну презентацію про функціонування усіх структур Архієпархії від віце-економа о. Віталія Максиміва. За його словами, Архієпархія активно проводить соціальне служіння. Зокрема з благодійних і зароблених коштів вдалося передати на армію 2 мільйони 859 тисяч 677 гривень, на боротьбу з Covid-19 – 3 мільйони 733 тисячі 85 гривень, на будівельні матеріали і продуктові набори постраждалим від паводка – 565 тисяч 768 гривень, та харчування для малозабезпечених і бідних людей 923 тисяч 763 гривні.

Окрім того Архієпархія контролює декілька соціальних проектів:

Католицький ліцей на вулиці Шевченка.

Є така думка, що це школа “для багатих”. Це шкода для обдарованих, а не багатих дітей. Проте це не так. Оплата за навчання складає всього 28% зі всієї структури доходів школи, тобто це є дуже мала частка. Окрім того, є система зниження оплати за навчання, якщо в дитини немає на це можливості, – каже отець.

Школа в основному побудована та реставрована за кошти грантів, інвестицій з України фактично немає. Саме тому в школі є амортизаційний фонд, щоб через певну кількість років мати змогу зробити там ремонт.

Центр Святого Луки

Великі профільні структури мають свої лікарні, а церква її не мала. Саме тому виникла ідея побудувати свою лікарню.

Спочатку напрямок роботи центру був виключно консультаційний. Максимум була можливість зробити УЗД. З часом у людей з’явився попит та цікавість на лікування саме в нас. В центрі запустили систему двох прайсів. Тобто хто має можливість, той платить повну суму. В кого її немає, той платить половину, або не платить взагалі, – розповідає отець Віталій.

В майбутньому у керівництва є така мрія відкрити повноцінну лікарню з повним спектром послуг. Клініка генерує чистий дохід в соціальну допомогу.

Рекреаційний центр, урочище Підлюте

Це місце, де дуже любив бути Шептицький. Там проводять християнські табори. Там дуже гарні умови, які є далеко не в кожному дитячому таборі, – додає отець.

Готель “Станіславів”

Це те джерело доходу, яке дозволяє забезпечити управління хорошим юристом та іншими послугами.

Також Віце-економ представив ряд майбутніх проєктів, над якими Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ планує працювати далі. Так, зокрема, Митрополит Володимир мріє, щоб у нас в Архієпархії був повний освітній комплекс: дитячий садок, молодша школа, старша школа. Через те наступним кроком в галузі освіти та виховання стане відкриття дитсадку, який розраховано на 120 місць.

Зараз в місті є велика проблема з дитсадками, адже третина дітей не може туди потрапити. Окрім того, в наявних дитсадках набирають більше діток, ніж передбачено. Тож ми хочемо долучитися до розв’язання цієї проблеми, – каже о. Віталій Максимів.

Другий проєкт, який Архієпархія хоч реалізувати в місті – це проєкт студентського гуртожитку. В ньому, згідно задуму, матимуть змогу безкоштовно проживати кращі студенти різних ВУЗів, які не мають змоги проживати в місті.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...