Мед Атлант

Створив сопілку, яка звучала на Євробаченні: історія прикарпатського майстра Тараса Лошака. ВІДЕО

Прикарпатець Тарас Лошак майструє сопілки. Він виготовив інструмент для учасника гурту Gо_A, який представляв Україну на Євробаченні-2021. Сопілкар поділився із Суспільним Карпати, чому почав майструвати цей інструмет, про свої вироби та особливості процесу їхнього створення.

Тарас Лошак за освітою юрист, проте вже 10 років виготовляє сопілки. Чоловік – майстер у поколінні. Сопілки створює й його брат.

“І прадід — музикант, і прапрадід — музикант. Прапрадіда ще кликали в Прагу керувати оркестром. Дідусь служив в СС “Галичина”, теж грав там в оркестрі. Мій тато почав робити сопілки ще з 1989 року. Я весь час допомагав. Спочатку гілки носив, потім трохи різав. Матеріалом займався”, — розповідає майстер.

Саме Тарас Лошак створив сопілку, яка цьогоріч звучала у фіналі Євробачення.

“Подзвонив Ігор Діденчук і попросив зробити йому сопілку, щоб вона була біла і трішки нижча, бо в нього легені розвинуті, і йому сопілка “висить”, якщо налаштувати її так, як треба. Я зробив трохи нижче, відправив. Йому сподобалося”, — розповідає Тарас Лошак.

Серед робіт майстра — майже 50 видів сопілок. Вони відрізняються матеріалами, звучанням, способом гри та розмірами.

Чоловік створив бойківську сопілку за зразком, якому понад 150 років, з колекції Мирослава Кушлика.

“Мирослав попросив мене зробити дублікат. Таку сопілку вже 70 років ніхто не робив. Майстрів не було, майстри забулися, а я вже розробляв”, — розповідає майстер.

Виготовлення сопілки — довготривалий процес. Найбільше часу займає заготівля матеріалу. Зокрема, сушка деревини.

“Горіх — мінімум 8-10 років, грушка — мінімум 5, а там — буде видно. Є речі, які стоять і по 30 років”, — каже Тарас Лошак.

Далі деревину 2 доби варять у парафіні. Вона відстоюється.

Тоді просвердлюють отвір. З цим Тарасу допомагає син Лука.

“Я свердлю отвір на верстаті. Взагалі мене музичні інструменти не дуже приваблюють. Я б, звісно, грав, але мені більше подобається гітара. Я десь рік вчуся. Але не так успішно. Мене більше цікавить розробка відеоігор. Мрію стати геймдизайнером”, — розповідає Лука.

Майбутня сопілка вистоюється ще 2-3 місяці. Є такі заготовки, що стоять 2-3 роки. Далі – робота на токарному верстаті. Згодом майстер завершує оформлювати сопілку.

До слова, Луку Лошака із сопілками поєднує не тільки родинна справа. Він посів третє місце на конкурсі від Малої академії наук України. Хлопець дослідив питання та вивів оптимальний переклад на англійську слова “сопілка”.

“Була транслітерація або перекладали просто як flute. Я переглянув різні онлайн-перекладачі. Reed-pipe, pen-pipe і просто pipe. Але в основному flute, pipe майже відсутній. Було оптимальніше вибрати flute, але, щоб вказати, що це українська, ми додали ukrainian flute”, — розповідає хлопець.

Науковим керівником роботи стала його мама Наталія Лошак.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...