Мед Атлант

Бракує грошей: на Верховинщині 3 роки не можуть вивезти сміття з полігону

На березі гірського потоку в селі Бережниця на Верховинщині досі продовжують лежати відходи на сміттєзвалищі, яке сільська рада закрила 3 роки тому. Більше десяти років селяни вимагали закрити цей полігон площею 1 гектар, пише Суспільне Карпати.

Люди писали скарги, перекривали дорогу та цілодобово чергували. У 2018 році з обласного екологічного фонду спрямували гроші на рекультивацію сміттєзвалища. Роботи почали минулого року восени, проте цього року грошей знову не вистачає.

Сміття зі всього Верховинського району 35 років звозили у село Бережниця. Так утворилося найбільше високогірне стихійне сміттєзвалище, розповідає місцевий житель Петро Харук: “Річки забруднені. Все сміття стікає у річку Бережниця. Ці всі відходи, коли вітри, осінь-весна – усе розкидане було по деревах. Ми, коли прикрили сміття, 3 місяці чергували. Потім зробили рампу, закрили це, і сміття вже припинили сюди вивозити”.

 

Через сміттєзвалище в село перестали приїжджати туристи, розповідає староста Криворівнянського округу Дмитро Ілійчук. У 2018 році рішенням сесії сільської ради полігон офіційно закрили. У 2020 році з екологічного фонду на рекультивацію відходів спрямували 2 мільйони гривень. Проте, за проєктом на виконання робіт, необхідно більше 14 мільйонів. Далі провели тендер та обрали підрядника.

“Провели перед сесією громадські слухання, щоб надати дозвіл їм працювати. Вони розказали людям, як будуть це хоронити, який процес, які роботи вони виконуватимуть. На цей час профінансовано 14 %. От бачимо, яка є картина на даний момент”, — каже Дмитро Ілійчук.

Підрядник Андрій Спринюк розповідає, що минулого року його підприємство виконало роботи вартістю 2 мільйони гривень. Закупили частину бентонітових матів, облаштували дамбу висотою 4 метри і захоронили частину сміття. На решту робіт грошей не вистачає.

“Ми тільки настелили на низ бентонітові мати, шар землі і піску, заклали сміття і на цьому наші роботи закінчилися. Для того, щоб був ефект, треба їх накрити: теж шар землі і захоронити від річки. Тому що там річка близько, там ліс близько. То все треба позакривати, щоб не було доступу”, — каже Андрій Спринюк.

Екологиня Людмила Архипова сказала, що підрядник правильно виконує роботи. Бентонітові мати стелять для того, щоб відходи не просочувалися у грунт і воду. Проте, за її словами, проблему потрібно вирішувати якомога швидше: “Ми знаємо, що в гірських районах Карпат більшість населення бере таки воду з поверхневих вод: з джерел, з потічків. І тут, скажімо, таке навіть часткове забруднення є досить небезпечним. Якщо, наприклад, відбудеться паводок, відбудеться велике підняття води, тоді там взагалі така велика кількість може змитися в річку, і це може спричинити навіть катастрофу у сусідній Чернівецькій області”.

Начальник відділу економіки природоохоронної діяльності управління екології ОДА Петро Кульба каже, що неготовий дати відповідь на запитання, коли зроблять рекультивацію сміттєзвалища. Адже грошима розпоряджаються депутати обласної ради.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...