Мед Атлант

У Франківську створили притулок для постраждалих від домашнього насильства

Притулок для людей, які постраждали від домашнього насильства, створили в Івано-Франківську. Це рішення підтримали депутати під час позачергової сесії міської ради, яка відбулась 4 червня, пише Суспільне Карпати.

Притулок вирішили створити на базі будинку нічного перебування. Директор міського департаменту соціальної політики Василь Семанюк розповів, що в цьому закладі вже були кризові кімнати для постраждалих від домашнього насильства.

“Там з початку цього року вже перебувало 9 осіб, 4 із них – з дітьми. Переважно термін їхнього перебування складав не більше тижня. Але, як бачимо, бувають випадки, коли є потреба людям десь перебувати”, — розповів Василь Семанюк.

За його словами, після створення такого притулку, люди зможуть там перебувати 3 місяці. Окрім того, після офіційної реєстрації, заклад зможе отримати гроші з державного бюджету.

На сьогоднішній день там практично є всі умови. Це є відокремлені кімнати, це є кімнати із санвузлом, там є окремий вхід, ніж до самого приміщення. Надалі ми розглядаємо ряд приміщень , в яких плануємо розширити цей притулок і, можливо, навіть буде створено, як окрему юридичну особу”, — зазначив Василь Семанюк.

Голова громадської організації “Дом 48.24” та засновниця однієї з перших кризових кімнат для постраждалих від домашнього насильства в місті Наталія Вишневецька звернулася до депутатів міської ради з проханням залучати не тільки чоловіків, а й жінок до створення цього притулку.

Окрім того, вона сказала, що в приміщенні будинку нічного перебування створювати притулок недоцільно. Тому просила змінити статут установи, щоб у новій редакції йшлося і про постраждалих від домашнього насилля.

“Стигматизація, що їх розміщують в місці, де перебувають безпритульні, – це дуже сильно принижує і не дає жодної мотивації для виходу з цього становища. Зараз ведуться пошуки, я знаю, що знайдене приміщення, і ми хотіли б, щоб їх все ж таки виділили для створення притулку. Крім того, відокремлений підрозділ може мати свій банківський рахунок. Він буде потрібний, якщо притулок буде залучати додаткові кошти для існування”, — розповіла Наталія Вишневецька.

Міський голова Руслан Марцінків каже, що наразі такий притулок потрібно створити в приміщенні будинку нічного перебування.

“Взагалі треба знайти нормальне приміщення, відремонтувати його і щоб воно функціонувало. Але шкода зараз втрачати можливість отримати державну допомогу. Бо якщо ми не приймемо рішення — не отримаємо державну допомогу. Крім того, даю вам доручення, щоб керівником цього притулку була жінка”, — сказав міський голова.

За те, щоб створити притулок для постраждалих від домашнього насилля, депутати проголосували одностайно.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...