Мед Атлант

Ремонт франківської синагоги розпочнуть у 2022 році

У франківській синагозі встановлять зовнішнє освітлення та відремонтують частини водовідведення. Грантовий контракт, який передбачає роботи у будівлі, підписали в Івано-Франківській міській раді, пише Суспільне Карпати.

До Другої світової війни у місті було 56 синагог. Зараз залишилося понад десяток будинків, де були розташовані молитовні.

Пам’ятка архітектури місцевого значення за адресою: Страчених українських націоналістів, 7 була найбільшою синагогою в місті, але ненайголовнішою. Її збудував у 1899 році архітектор Вільгельм Штясни. Значних руйнувань будівля зазнала після Другої світової війни. Зокрема, споруда втратила 4 вежі, які були розташовані по кутах.

“Після війни тут якийсь склад був. У 1956 році будівлю передали медінституту. Була повністю реконструкція, доламали куполи, котрі на той час ще стояли, і тут не було два поверхи. Був один поверх від низу догори. Була ціла велика зала, жіночі балкони були”, —розповідає головний рабин Івано-Франківського регіону Мойше Лейб Колесник.

У 1992 році єврейська громада повернула собі синагогу і використовує її за призначенням. Протягом 30 років зробили кілька ремонтів.

“Хотілося б повернути куполи, щоб не затікало, тому що минулого року після тих дощів, що були влітку, ми під кінець літа трішки підремонтували деякі речі. Наприклад, в залі, в трьох місцях, пообвалювалося, то ми заліпили”, — каже рабин.

Ремонт синагоги та створення туристичного маршруту єврейськими пам’ятками планують у межах грантового проєкту транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна. На ці роботи передбачено 154 тисячі євро.

“Ми плануємо підсвітити синагогу, зробити реконструкцію водостічної системи, тому що бачимо, що з деяких боків синагоги затікає, і пам’ятка може пошкоджуватися. Близько 40 тисяч – це йде на підсвітку. Решта — на інші, дрібніші вже заходи, зокрема, на дошки, окремо — на маршрут. На ремонт водостічної системи — близько 30 тисяч. Там ще буде фестиваль єврейської культури, також обов’язково транскордонна програма передбачає обмін досвідом і приїзд наших румунських колег”, — розповів директор департаменту інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради Ігор Попадюк.

 За його словами, цього року місто планує виготовити проєктно-кошторисну документацію, а роботи повинні розпочатися в 2022 році.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...