Мед Атлант

Карантин продовжать до кінця літа, але значно його пом’якшать – як саме

Міністерство охорони здоров’я пропонуватиме уряду продовжити карантин на все літо, але значно його пом’якшити для бізнесу, а також щодо поїздок за кордон.

Про це на засіданні Кабміну 9 червня повідомив очільник МОЗ Віктор Ляшко, пише hromadske.

Каже, що Міністерство вже зробило відповідні пропозиції щодо моделі дії в Україні «зеленого» рівня епідбезпеки. Вона має дати більше можливостей для відпочинку в літній період, роботи бізнесу, а також подорожей.

Зокрема у МОЗ планують:

  • скасувати вимоги щодо заповненості залів;
  • дозволити повноцінне функціонування спортзалів;
  • спростити процес проходження кордону після повернення з літніх відпусток.

«Але ми запропонуємо уряду розглянути питання продовження карантину на літній період, оскільки коронавірус не подолано. Ми повинні залишити основні протиепідеміологічні обмеження, зокрема обов’язковість захисних масок у громадських будівлях та транспорті, відповідальне справлення до дотримання фізичної дистанції і не забувати про гігієну рук», — наголошує Ляшко.

Зазначає, що якщо ситуація буде погіршуватися, уряд знову запровадить «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівні карантинних обмежень.

Що у нас з коронавірусом?

9 червня МОЗ оновило поділ на карантинні зони і відповідно до нього, усі регіони України вперше за довгий час потрапили в «зелену» зону карантину.

Як повідомляє Ляшко, завантаженість «ковідних» ліжок в Україні зараз найменша з початку 2021 року: 8 тиждень поспіль фіксують спад захворюваності. Кількість госпіталізацій продовжує знижуватися.

Реанімаційні ліжка наразі зайняті на 29%, ліжка з киснем — на 15%, апарати штучної вентиляції легень — на 7%. Кількість пацієнтів у «ковідних» лікарнях країни за останній тиждень зменшилася на третину.

Таких же темпів у МОЗ очікують і на наступному тижні, а також впродовж всього літа.

Що в нас із карантином?

Із 24 лютого в Україні діє адаптивний карантин: регіони поділяють на «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону» зони, де карантинні обмеження залежать від епідемічної ситуації.

Раніше уряд вже послабив деякі обмеження. Тепер масові заходи зможуть відвідати більше людей, а закладам харчування дозволили працювати цілодобово

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...