Мед Атлант

На Франківщині половина безробітних мають вищу освіту

56 відсотків безробітних на Прикарпатті – з вищою освітою. Про Суспільному розповів начальник віділу організації сприяння працевлаштуванню Івано-Франківського обласного центру зайнятості Ігор Сливінський. Порівняно із січнем-травнем кількість “дипломованих” безробітних зросла на 2 відсотки.

Протягом січня-травня на обліку в обласному центрі зайнятості перебувало майже 24 тисячі безробітних, серед них 23 % жінок, 34 % –молоді і 2 % –випускників. Порівняно з 2020 роком, за січень-травень до служби зайнятості звернулося менше людей: майже 11 тисяч, порівняно з 13 тисячами торік.

Станом на 1 червня на обліку в обласному центрі зайнятості перебуває 11 тисяч 300 безробітних.

Серед тих, хто шукає роботу через центр зайнятості, – 95 випускників вишів (враховують тільки тих, хто звернувся упродовж шести місяців після випуску). Серед них – 7 юристів. Наразі таких вакансій немає. Серед неконкурентних на ринку праці спеціальностей Ігор Сливінський називає юристів, економістів, учителів, архітекторів, туризмознавців.

Серед двох тисяч вакансій, за словами Ігоря Сливінського, є 400 для фахівців з вищою освітою, це становить 19 відсотків. Є запити на бухгалтерів, фармацевтів, медичних сестер, лікарів-терапевтів, анестезіологів, інфекційників. Є вакансії “інженер-програміст” із заробітною платою від 12 до 40 тисяч гривень. За працевлаштуванням, як каже Ігор Сливінський, інженери-програмісти не звертаються, але центр має багато електронних сервісів, через які люди можуть знайти роботу самостійно.

Найбільше ж ринок праці потребує робітників. Якщо людина готова перенавчатися, то їй можуть запропонувати тестування на зміну або вибір професії. Державна служба зайнятості в Івано-Франківську має Центр професійно-технічної освіти (ЦПТО), всього в Україні таких центрів 11.

“Там є 8 ліцензованих професій, за якими можна здобути фах, — каже Ігор Сливінський. – Зокрема, там вчаться за дуальною формою навчання — це 30 відсотків теорії в ЦПТО і 70 відсотків – навчання й практика безпосередньо на виробництві. Тобто ми вчимо на замовлення роботодавців, після чого практично всі будуть працевлаштовані”.

Попит, за його словами, є на всі 8 професій, а це: продавець продовольчих і продавець непродовольчих товарів, касир торговельного залу, адміністратор, покоївка, молодша медична сестра з догляду за хворими, оператор котельні і кочегар-опалювач.

“У нас є група адміністраторів, що завершить навчання 1 вересня, – каже Сливінський, – там з п’ятнадцяти осіб тринадцять – з вищою освітою”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...