Мед Атлант

Медики врятували хлопчика з Прикарпаття, який пережив клінічну смерть

Усе починалося із звичайної бактерійної інфекції горла. У 1 рік 7 місяців у хлопчика заболіло горло. Дитину лікував сімейний лікар у містечку на Івано-Франківщині. Через 3 тижні дитині стало різко зле і її скерували до Івано-Франківська з підозрою на паратонзилярний абсцес (скупчення гною у горлі).

З розповідей батьків, в обласній лікарні спробували пунктувати абсцес, але почалася кровотеча, хлопчика заінтубували і перевели у реанімацію. Наступного дня спробували пунктувати знову, але нічого не отримали під час пункції. Батьки забили на сполох. Про це на Facebook-сторінці написала Львівська Обласна Дитяча Клінічна Лікарня Охматдит, інформують “Вікна”.

Після консиліуму малюка взяли в операційну. Абсцес розкрили, але гною майже не було, отримали багато несвіжих згустків крові. У дитини були всі ознаки сепсису і септичного шоку.Згустки з горла забрали і частинку м’яких тканин горла і передали на гістологію. Наприкінці операції відкрилася масивна кровотеча. Її відразу ж зупинили і дитина одужувала в реанімації.

Гістологія показала, що у горлі був згусток крові. Стільки проблем через звичайний згусток крові? Щось тут не те… Команді Супергероїв треба було розмотати цей клубок проблем, але за яку нитку смикати першою?

Але часу на роздуми небагато — у дитини знову відкривається масивна кровотеча, кров з горла дитини лилася фонтаном. Команда медиків спрацювала блискавично: за мить реаніматолог несе дитину в операційну, ЛОР тампоном затискає місце кровотечі, ще один ЛОР працює мішком Амбу, щоб дитина дихала.

У хлопчика на 3 хвилини зупинилося серце, йому зробили непрямий масаж серця і пряме переливання крові — тут же, в операційній, троє лікарів дали малюкові свою кров. Ура, серце запустили!

До нас приєдналася команда судинних хірургів і кардіохірургів з ЛОКЛ. Зовнішню сонну артерію перев’язали, і кровотеча зупинилася. 4 години лікар тримав місце кровотечі, поки судинні хірурги перев‘язували судину.

Але через тиждень знову історія повторюється — хлопчик виплюнув 2 згустки крові. Кровотечі ми не чекали, вирішили зробити малюку КТ-ангіографію судин. У день, на який призначили обстеження, у хлопчика знову масивна кровотеча і знову операційна, інтубація і реанімація… На КТ ми їхали у стані підвищеної бойової готовності.

Радіологи побачили несправжню аневризму внутрішньої сонної артерії (так звана псевдоаневризма). Спочатку ми думали, що проблема у зовнішній сонній артерії, а виявилося, що була також проблема і у внутрішій сонній!, — йдеться у повідомленні.

Весь час лікарів водила за ніс не та судина — колатеральні (обхідні) судини з’явилися з протилежного боку так, ніби проблема була у зовнішній сонній, і саме вони заплутали усю діагностику.

Рішення є! Хлопчику зробили ендоваскулярну операцію — через маленький розріз у судині стегна аневризму виключили із загального кровоплину.

У нашого хлопчика зараз все добре, артерія виконує свою функцію і горло теж у нормі. Він нарешті поїхав додому! Але ми з мамою залишаємось на зв’язку, вона продовжує інформувати про те, як почувається малюк. У світовій літературі не описано випадків псевдоаневризми внутрішньої сонної артерії у дитини такого віку, тому можна говорити, що ми зіткнулися з унікальним випадком. Була складна діагностика і лікування, але завдяки командній роботі супергероїв Охматдиту, радіологів та судинних хірургів ми справилися. Разом ми змогли врятувати життя дитини, — каже завідувач ЛОР-відділення Федір Юрочко.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...