Мед Атлант

“Я розвернулася і пішла геть”: Мохнацька розповіла всю правду про свою спробу сходження на Еверест

Сьогодні, 17 червня, в Івано-Франківську Христина Мохнацька провела пресконференцію з приводу її спроби сходження на Еверест.

“Звичайно, зараз ця пресконференція стосується лише мого сходження на Еверест. Читаючи коментарі, в мене було таке враження, що всі ці коментатори були поруч зі мною та знали, де я була та що робила. Я ще не спустилася в базовий табір, коли все вже було розставлено. Зараз я хочу розказати, що було насправді. Але попри все я пишаюся собою. У мене було два шерпи, які мали дуже великий досвід і я була спокійна. Але пізніше виявилось, що молодшому шерпу 20 років і він ніколи не був на вершині до цього. Старший був лише шість разів. Про це я дізналася згодом, коли вже не було куди діватися. 31 травня вночі ми стартували з табору. До того я дуже сильно ходила вийти без кисневої маски, але в нас був запас про всяк випадок. Я вийшла без кисню до 4 табору. Далі йшла дуже повільно, мене всі обганяли. Шерпи почали кричати на мене, щоб я одягнула маску, бо інакше ми не встигнемо. О 18-ій год. ми дійшли до табору і було мало часу, щоб відпочити до сходження. 10.00 – ми стартували. Було -28 градусів. Ми почали підійматися. Дійшовши до “балкону”,  трішки відпочили. Ми майже дійшли до гори. Я дивилась на свого шерпу, до якого дуже звикла. Це була висота 8600. Я бачила, що з шерпом щось не так. Він сказав, що йому дуже погано. Біля вершини є місце для прихистку, але молодший шерп не відреагував на те, що колезі стало зле. Він пішов далі, залишив нас. По дорозі я бачила тіла своїх колег, які загинули ще в квітні. Я це бачила і не була готова. На такій висоті зовсім інші думки. Все відбувалося дуже швидко. Мене здолало те, що шерп не мав чаю та аптечки. Я йому сказала, що залишаю його та іду далі. Я була сама. Знову побачила тіло і мене це знову вибило з колії. Я думала лише про те, щоб вернутися живою додому. Тут вже не стояло питання вершини. Я розуміла, що мені залишилось ще трошки, але сильний вітер забивав мене”, – розповіла Мохнацька.

Христина розповіла, що кілька днів перед цим померли два шерпи. Жінка думала, що ї її шерп, якого вона залишила, помер. До вершини не вистачало 15 метрів.

“Я бачила цей підйом, але розвернулася і пішла геть. Я розуміла, що мені ще якось треба спуститися. Коли я дійшла до шерпа, то взяла в нього рацію і сказала, що вершина є. Я думала, що так і було, бо колись в давнину, щоб не порушувати спокій вершини, до неї не доходили, але зараховували. Тому я так і подумала. Я передала все по рації і мій шерп підтвердив. Для мене це була вершина. Після цього ми почали спускатися. Я була спокійна і впевнена, що вершину мені зарахували. Старший по табору це підтвердив. Десь біля 20.00 вечора я подзвонила до Олега Андрухіва і сказала, що вершина є. Ця інформація вийшла від мене”, – додала вона.

“Коли спустилася в другий табір, головний по табору сказав, що інформація не вірна, що я не дійшла і про це знає навіть інший табір. Він сказав, що все будуть вирішувати в базовому таборі. Нижче, коли мені надали доступ до інтернету, я почала це все читати”, – сказала Мохнацька.

Головні сказали Христині, що не можуть зарахувати їй вершину, оскільки через це піднявся великий скандал. Христина також спростувала інформацію про те, що вона не зможе приїхати більше в Непал – їй не дали депортацію. Окрім того спочатку альпіністка запевняла, що ніякого фотошопу на її знимках немає – це все справді її фото, але вони були зроблені не з вершини.Однак в ході пресконференції Христина таки зізналася, що прифотошопила своє фото до вершини.

“Я хочу звернути увагу на те, що на вершині помирає багато людей, а вчинок Христини обесцінює працю інших альпіністів. У нас є відео та фото докази, на якому її шерп чітко каже, що вершини не було. Окрім того, аналогічне сходження коштує всього 56 тисяч доларів і в них є чеки про оплату на цю суму. Також є відео сходження Христини з киснем та її швидкість. За два місяці сходження ми знали один одного дуже добре, але на вершині її ніхто не бачив. Також група альпіністів може написати заяву про те, що Христина подала невірні фото або факти, – каже альпініст Дмитро Семеренко.

Оскільки Христина вирішила подати позов на Семеренка, він підготував запит, у якому чітко вказано, що Христина не зійшла на вершину.

В чеках Христина показала, що перерахувала в Непал 48 тисяч доларів. Інші гроші витратила на спорядження. Але більш детально вона буде звітувати лише спонсорам. Згодом додала, що на спорядження витратили 7 тисяч.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...