Мед Атлант

У Франківську дискутували, як порозумітися з ромською спільнотою. ФОТО

 Сьогодні, 18 червня, в Івано-Франківську громадська організація “Молода Просвіта” організувала дискусію на тему “Ромська спільнота. Шлях до порозуміння”.

Уже не вперше у нашій області фіксують конфлікти та прояви ненависті до ромської спільноти. Тож у рамках проєкту “Різноманітна Івано-Франківщина. Робота з медіа” ініціювали спільну зустріч, де представники громадських та благодійних організацій, муніципальної інспекції, соціальних служб, поліції, журналісти та ромські активісти висловилися, чому на Прикарпатті виникають конфлікти та мова ворожнечі у бік цієї спільноти та які їх наслідки.

 

 Ми відвідували поселення ромів в Івано-Франківську. Стосовно ромів, ми виявляли порушення вільного пересування, порушення праці. Ми моніторили, що робила влада для покращення життя для ромів. Також систематично проводимо моніторинг мови ворожнечі у соцмережах, у ЗМІ, на сайтах державної влади, – розповідає  представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області Світлана Дем’янчук.

Коли міський голова Івано-Франківська некоректно висловився стосовно ромів, представники  Уповноваженого з прав людини подали подання на міського голову і вимагали від нього публічного вибачення. Він пообіцяв вибачитися і подальше коректніше висловлюватися.

Також спілкувалися з пресслужбами муніципальної варти та поліції, як висвітлювати події, в яких задіяні роми. Адже неважливо, якої національності злочинець. Поки що в Україні немає адміністративної відповідальності за мову ворожнечу та дискримінацію.

Поліція часто отримує повідомлення, коли порушники або заявники – роми. Ми не звертаємо увагу на національність і працюємо в межах закону. Взагалі часто на ромів викликають поліцію, коли відбуваються жебракування, коли бачить, що дітки жебракують. Останній випадок, коли побили лікарку. Натомість роми викликають поліцію, коли на їх поселення вчиняють хуліганські дії, – розповідає  речниця патрульної поліції Христина Мриглід.

Директор будинку нічного перебування в Івано-Франківську Іван Боберський розповідає, що працівники закладу нічного перебування працюють з ромською громадою. Їм доставляють продукти, допомагають знайти житло, влаштувати дітей до школи.

Найбільша проблема – неналагоджена комунікаціям між ромами і державними службами. У нас відсутня організація, яка займається комунікаціями. Тут мають бути задіяні ромські активісти. З ними можна було б вирішувати конфліктні питання, які виникають.

Одним і напрямів роботи громадської організації “Молода Просвіта” – права людей.

Ми хочемо зменшити мову ворожнечі. На початку пандемії в Івано-Франківську загострилася проблема ромів. Ми часто бачимо ромів однобоко. Коли ми поїхали на Закарпаття, ми побачили, що є успішні роми. Це і політики, і художники, музиканти, лікарі. Роми – це не лише жебраки. Нам розповіли і про проблеми ромів – це малоосвіченість, відсутність документів. В цьому їм потрібно допомогти. Роми і самі відкривають центри розвитку дітей, організовують курси для і для дорослих ромів, навчають їх писати, читати. Створюють художні школи, – розповідає голова громадської організації Євгенія Бардяк.

Читайте також: Як багатодітна родина ромського пастора займається благодійністю

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...